Dissabte, 27 de febrer de 2021 - Edició 947
La República

Jordi Arrufí (Mobile World Capital): “Barcelona ha d’atraure més talent i crear 10.000 llocs de treball digitals extra”

ACN Barcelona.-El director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital (MWC), Jordi Arrufí, creu que arran de la crisi de la covid-19 Barcelona ha d’apostar “per atraure […]

Avatar
Agències 23/02/2021

ACN Barcelona.-El director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital (MWC), Jordi Arrufí, creu que arran de la crisi de la covid-19 Barcelona ha d’apostar “per atraure més talent tecnològic i generar 10.000 llocs de treball digitals extra”. “Hem de treballar les vocacions i no pot ser que les enginyeries tecnològiques tinguin una demanda pràcticament estancada. Aquí tenim una disfunció i una errada de mercat claríssima”, ha apuntat Arrufí en un debat a Intermèdia Online. De fet, el director de Talent Digital lamenta que la capital catalana no tingui “un gran projecte d’atracció de talent tecnològic” en marxa –a diferència d’altres capitals com Hèlsinki- i també creu que la pime “no està fent els deures” i encara està lluny de ser digital.

“Hi ha una bona notícia i és que ara la tecnologia és més accessible que mai. Però perquè hi hagi transformació digital cal tenir visió i un canvi de mentalitat, i això encara no ha passat en moltes pimes”, ha continuat Arrufí. Sobre el paper de Barcelona un any després de l’esclat de la pandèmia, el director del programa de Talent Digital del MWC insisteix que s’ha de convertir en un “pol d’atracció tecnològica” per estar al capdavant de l’economia mundial. “Ho hem fet molt bé amb el turisme i amb les inversions, però ara necessitem fer-ho tan bé o millor amb el talent tecnològic”, ha reflexionat en veu alta Arrufí, que ha avançat que 9 de les 10 professions més emergents seran digitals d’aquí al 2025. 14.700 noves feines al sector digital”Les tecnològiques han crescut molt per sobre de la resta aquest 2020. A Catalunya l’any passat es van destruir més de 132.000 llocs de feina tradicionals i, en canvi, es van crear 14.700 noves feines al sector digital. Va ser dels únics a créixer”, ha recordat el director del programa Digital Talent de la fundació MWC. “De 2009 a 2019, l’ocupació a Europa ha augmentat un 4% però, en les especialitats tecnològiques, l’increment ha estat un 41%. Això és un reflex de com l’economia s’està digitalitzant i com aquest perfil cada vegada té més importància”, ha assenyalat Arrufí, que considera que aquesta hauria de ser una de les sortides per acabar amb l’elevat atur juvenil del 40% a Espanya. Recuperació en forma de K”És la gran oportunitat que tenim al nostre mercat de treball i per gestionar la frustració de la gent jove davant la manca d’oportunitats. Hi ha molts itineraris possibles i necessitat de diferents perfils, no tothom ha de ser programador”, ha puntualitzat. En paral·lel, el director del programa de Talent Digital de la MWC no té cap dubte que la recuperació econòmica de la crisi de la covid-19 serà en forma de K, amb les tecnològiques sortint molt abans de la recessió i les companyies tradicionals ‘i no adaptades’ amb moltes més dificultats. Segons Arrufí, cal a una regulació més clara del treball online i oferir altres atractius a banda dels salaris per atraure talent estranger i evitar que el talent autòcton marxi fora. Finalment, el director del programa de Talent Digital del MWC s’ha mostrat confiat sobre el futur de l’economia catalana. “Barcelona té molta de la nova economia, és el que dóna esperança i avantatge competitiu. Hem de ser optimistes”, ha conclòs Arrufí.