Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Jordà reclama als grups que votin a favor del decret de sequera i insisteix que no té “vocació sancionadora”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha demanat als grups parlamentaris que votin a favor del decret de sequera “per garantir l’abastiment d’aigua” i fer front a la sequera més “greu i llarga” que ha afectat mai Catalunya. Ha remarcat que el Pla Especial de Sequera (PES) està dissenyat “per donar compliment a les dotacions marcades” i per tant, evitar que s’acceleri l’entrada en situació d’emergència. Tot i que ha advertit que la vocació de la proposta no és “sancionar”, ha admès que els ajuntaments i la població “han de fer els deures”. Per Jordà és “imprescindible” que les institucions sumin esforços per “excel·lir” en la gestió de l’aigua. A banda, ha obert la porta a modificar aquest decret en el marc de la cimera de l’aigua.

Teresa Jordà ha tornat a defensar el decret de mesures extraordinàries per fer front a la sequera en la seva compareixença al Parlament. Ha assegurat que es tracta “d’una caixa d’eines” per encarar la sequera més “greu, llarga i persistent” que ha patit Catalunya i ha remarcat la necessitat “d’assegurar els abastaments d’aigua” i activar totes les palanques que calgui “per garantir els recursos hídrics”.  

Publicitat

Per aquest motiu, ha demanat als grups parlamentaris que donin suport a la proposta, tot recordant que la sequera fa més de 30 mesos que dura i afirmant que davant l’escenari de canvi climàtic actual la situació pot esdevenir recorrent de cara al futur.

Jordà ha dit que el decret té tres objectius clars, i que passen per protegir els abastaments, agilitar els tràmits perquè puguin emprendre’s totes les actuacions que siguin necessàries i dissuadir possibles incompliments aplicant les sancions convenients i acompanyant els municipis en tot el procés.

“Més enllà de les línies d’ajuda que es puguin impulsar des del Govern, calien eines de suport pels ens locals”, ha comentat la consellera que ha posat com a exemple que gràcies al decret els consistoris puguin connectar-se a la xarxa ATL; recuperar les captacions desordenades; suspendre aprofitaments domèstics durant dos dies de manera immediata; fer procediments agreujats; o evitar l’esgotament freàtic per obres que no siguin d’interès general, entre d’altres. “Són eines bàsiques per poder fer front a la situació”, ha apuntat Jordà que ha apostat per dotar el país amb les infraestructures necessàries per fer front a la situació i articular línies d’ajut necessàries.

En aquests sentit ha demanat la col·laboració de totes les institucions per fer front a la problemàtica i ha recordat als grups que es mostren reticents que “la vocació del decret no és sancionar cap municipi”, sinó que només alerta de la possibilitat en cas que es donin incompliments. Amb tot, ha reconegut que els ajuntaments i la ciutadania “han de fer els deures”.

<strong>Evitar accelerar la situació d’emergència</strong>

Ha afegit que el Pla Especial de Sequera està dissenyat per donar compliment a les dotacions marcades, i ha dit que si aquestes se segueixen l’aigua es consumirà abans del previst i l’entrada en situació d’emergència es podria accelerar.  

Jordà també ha assegurat que el Govern està disposat a abordar modificacions en el marc de la cimera de l’aigua, tal i com ja ha avançat aquest dimecres el president Pere Aragonès.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió