Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Jordà demana “deixar d’estigmatitzar la pagesia” i afirma que s’han fet “controls exhaustius” a les empreses del sector

ACN Lleida.-La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha demanat aquest dimarts que es deixi “d’estigmatitzar a la pagesia” perquè, segons ha explicat, s’han fet “controls exhaustius” diaris a totes les empreses […]

Avatar
Agències 14/07/2020

ACN Lleida.-La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha demanat aquest dimarts que es deixi “d’estigmatitzar a la pagesia” perquè, segons ha explicat, s’han fet “controls exhaustius” diaris a totes les empreses per minimitzar la propagació de la covid-19. En una visita a Lleida, ha destacat la feina de coordinació amb el sector i ha reblat: “N’estem cansats perquè hem fet les coses bé”, tot reconeixent que, en termes generals, “tot és millorable”. Sobre els brots detectats en centrals fruiteres, ha afirmat que voldria que li “demostressin” si l’origen està dins el lloc de treball. També s’ha preguntat “quantes hectàrees de fruita té l’Hospitalet de Llobregat”, on s’estan incrementant els casos, o la Conca d’Òdena, que al seu dia també es va confinar.

Jordà ha recordat que els protocols de prevenció que es van establir abans de la campanya compten amb l’aval del Govern i ha destacat que aquests s’han aplicat correctament. En aquest sentit, ha afirmat que s’han fet molts cribratges i que les persones que treballen a la campanya de la fruita “tenen vida i estableixen els seus llaços comunitaris” fora de la feina. Per aquest motiu, ha assegurat que caldrà estar “preparats per conviure amb el virus”.La consellera d’Agricultura ha assegurat que li preocupa la situació de Lleida i el Segrià i ha apel·lat “a la responsabilitat de tothom” a l’hora de seguir les mesures de seguretat adients per evitar els contagis de covid-19. Així, ha afirmat: “Tots ens hem relaxat en un moment o altre”, per explicar que considera que la mobilitat entre diverses regions sanitàries i les celebracions de la revetlla de Sant Joan poden haver-hi influït en l’augment de casos.Jordà ha destacat la feina de coordinació i implicació de tothom, citant tant als pagesos, com les empreses, les indústries agroalimentàries i les centrals fructícoles, a més de les organitzacions i sindicats agraris, els alcaldes i la Diputació de Lleida. Per aquest motiu, ha explicat que s’ha desplaçat a la seu de la patronal Afrucat de Lleida per “escoltar el sector”. També ha volgut deixar clar que l’executiu està “concernit” amb la situació del Segrià i ha dit que el “compromís del país amb Lleida ha de ser en tots els nivells”.D’altra banda, la consellera d’Agricultura ha explicat que ara per ara queden treballant en actiu menys de la meitat de les 40.000 persones que es van contractar a l’inici de la campanya de la fruita. Així, ha dit que la pèrdua de producció que s’ha registrat arran de la calamarsada del mes de juny ha “sacsejat” el sector. A més, ha assegurat que malgrat la situació, una de les lliçons apreses té a veure amb la posada en valor del producte de proximitat.