Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Jordà demana a Planas “màxima fermesa” al Consell de Pesca de la UE per evitar danys al sector del mediterrani

ACN Barcelona.-La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, demana al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació Luis Planas “màxima fermesa” a l’hora de contrarestar la proposta de la Comissió […]

Avatar
Agències 09/12/2020

ACN Barcelona.-La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, demana al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació Luis Planas “màxima fermesa” a l’hora de contrarestar la proposta de la Comissió Europea de reduir un 15% els dies de pesca de l’any 2021, que serà discutida al Consell de Ministres de Pesca de la UE els dies 15 i 16 de desembre. El Departament creu que el posicionament de l’Estat “serà clau” per al futur de la pesca catalana. La Direcció General de Pesca i Afers Marítims estima que una reducció de només un 10% dels dies deixaria el 48% de la flota d’arrossegament catalana -106 embarcacions de 218- per sota dels 170 dies de pesca a l’any. A més, 59 embarcacions es quedarien per sota dels 160 dies.

Aquestes assignacions estarien per sota del llindar de la rendibilitat, cosa que desestabilitzaria la pràctica totalitat de les confraries de pesca de Catalunya i comprometria greument la viabilitat de flotes i llotges.Pel que fa a aquesta possibilitat, la titular d’Agricultura es mostra taxativa: “La sostenibilitat ambiental, social i econòmica és possible, però per a això cal una gestió intel·ligent. Sense peixos no hi ha pesca, però, sense pescadors, tampoc. No volem ni una barca menys a Catalunya”.Jordà aprofitarà la reunió del Consell Consultiu de Política Pesquera para Assumptes Comunitaris d’aquest dimecres i la del Consell Consultiu de Política Agrícola, a Madrid d’aquest dijous per traslladar les seves impressions. A la trobada de demà, Jordà, a més, posarà sobre la taula una anàlisi de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) que demostra que “centrar-se únicament en la reducció dels dies de pesca per assegurar la sostenibilitat de l’activitat pesquera en l’horitzó de 2025 és una estratègia errònia mancada de base científica”. “Fins i tot la reducció més extrema del 30% prevista pel Reglament europeu es quedaria molt per sota de l’objectiu, i, contràriament, s’enduria per davant el sector”. En aquest sentit, i seguint el consens científic, el Departament d’Agricultura demana centrar els esforços en la millora de la selectivitat pesquera, és a dir fer que les xarxes capturin individus més grans i, alhora, establir nous vedats de pesca, tal com demanen també sector, científics i nombroses organitzacions mediambientals.