Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Jordà convocarà la segona cimera del cava a principis de l’any que ve

ACN Barcelona.-La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha afirmat aquest dijous que “estem a les portes” de la segona cimera del cava, que segons fonts del Departament […]

Avatar
Agències 05/12/2019

ACN Barcelona.-La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha afirmat aquest dijous que “estem a les portes” de la segona cimera del cava, que segons fonts del Departament se celebrarà a principis de l’any que ve després de la primera trobada el passat 22 d’agost amb la participació de l’Incavi i tots els actors implicats. En un esmorzar informatiu del Fòrum Europa, Jordà ha detallat que primer cal esperar que se celebri el plenari del consell regulador el pròxim 18 de desembre i que previsiblement s’hi aprovi el Pla Estratègic. La consellera ha lamentat que fins aleshores “ningú ha fet massa els deures”, incloent, ha dit, l’administració ja que mai no s’havien assegut a la mateixa taula empreses, cooperatives i viticultors. “Allà ens vam conjurar i no ens en sortirem si no remem tots en la mateixa direcció”; ha subratllat la consellera.

Jordà ha recordat que recentment es va reunir amb Henkel, propietària de Freixenet, per saber “qui és el seu pols” i “si realment van comprar una marca o un producte”. “Com a Departament, tenim el marge que tenim però en qualsevol acompanyem com no podia ser d’altra manera. Batallarem fins a l’últim segon de l’últim minut perquè aquesta transició que ha de fer aquest sector es faci i es faci bé d’un producte tant nostrat”, ha continuat la consellera.Jordà també ha apostat per “repensar” l’administració agroalimentària de Catalunya i ha assegurat que si en un futur es vol que el Departament sigui el “ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca del país” i que sigui “del segle XXI” no pot ser “merament una gestoria d’ajuts”. “Ajuts sí però també canvis estructurals que garanteixin la seva viabilitat i el seu futur”, ha afegit la consellera, que ha remarcat que “Catalunya ha de seguir sent potència agroalimentària”.Jordà, a banda, s’ha referit al Consell Català de l’Alimentació com un “fòrum idoni on es podran canalitzar aquests debats en el termini de menys d’un any”, amb la participació de totes les associacions i entitats relacionades amb l’alimentació d’aquest país. El consell, que va quedar en suspens per l’aplicació de l’article 155, constarà de quatre comissions; cadena agroalimentària competitivitat i internacionalització; gastronomia i territori i malbaratament i sostenibilitat.Sobre el regadiu, la consellera ha reivindicat les infraestructures de regadiu i ha assegurat que “és una estructura de país” i que cal “considerar-la igual d’important que la línia 9 del metro”. Jordà ha defensat que el rec ajuda a incrementar la producció d’aliments i contribueix a mantenir la població a les zones rurals.Finalment, Jordà ha explicat que Catalunya com a país i com a actor internacional ha de decidir sobre quin lloc vol ocupar en el context global agroalimentari, així com en la viabilitat i continuïtat del sector primari. Per això, la consellera ha anunciat que proposarà la celebració d’un debat monogràfic sobre món rural, sector primari i despoblament en el proper període de sessions.En l’esmorzar informatiu, hi ha assistit nombrosos representants d’ERC, entre els quals la consellera de Justícia, Ester Capella; el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch; i la portaveu del partit, Marta Vilalta.