Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

Jordà carrega contra el sistema d’assegurances rurals: “No s’adapta al canvi climàtic ni a zones concretes”

ACN Barcelona – La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha denunciat aquest dimecres que el sistema d’assegurances rurals no s’adapta al canvi climàtic ni a zones […]

Agències 13/04/2022

ACN Barcelona – La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha denunciat aquest dimecres que el sistema d’assegurances rurals no s’adapta al canvi climàtic ni a zones concretes i ha defensat que “s’ha de canviar de dalt a baix”. Ho ha dit en una entrevista a ‘Els Matins de TV3’, on també ha alertat de la “inseguretat abismal” que viuen els productors després de la darrer gelada que va malmetre els cultius de fruita dolça i fruita seca entre el 2 i el 5 d’abril. Jordà ha apuntat que la taxació de l’assegurança agrària a Catalunya és de 59 milions d’euros (MEUR) i ha insistit que des del Govern es treballarà per buscar formes de garantir la liquiditat.

La titular del departament també ha posat sobre la taula la possibilitat d’articular una mutualitat de país pels pagesos catalans. Pel que fa a les línies de crèdit, ha admès que les anunciades es quedarien curtes i ha assenyalat que “faran el què faci falta” per ajudar al sector. “No ens podem permetre com a país que deixi de cultivar-se un pam de terra, una campanya de fruita ocupa 70.000 persones”, ha recordat.

Pel que fa a la situació generada per la guerra d’Ucraïna, Jordà ha recordat que al país s’importa el 20% del cereal. “Més del 35% de blat de moro prové d’Ucraïna i més del 30% del sègol de Rússia”, ha afegit. Així, ha assegurat que no s’ha de témer per enguany, però ha recordat que la situació “és preocupant” perquè els dos països no podran plantar el gra per l’any vinent.

Una situació que també genera un “gran neguit” a tot el sector agroalimentari, que veu com els preus continuen pujant per l’encariment del combustible, els fertilitzants o l’energia. “Fa tres o quatre setmanes els preus van pujar un 50% a la llotja de Lleida”, ha avisat Jordà.