Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Johnson reclama “canvis significatius” al Protocol d’Irlanda del Nord en l’acord del Brexit amb la UE

ACN Brussel·les.-El Regne Unit ha demanat “canvis significatius” al Protocol d’Irlanda del Nord en l’acord del Brexit amb la Unió Europea. El govern de Boris Johnson ha presentat aquest dimecres […]

Avatar
Agències 21/07/2021

ACN Brussel·les.-El Regne Unit ha demanat “canvis significatius” al Protocol d’Irlanda del Nord en l’acord del Brexit amb la Unió Europea. El govern de Boris Johnson ha presentat aquest dimecres una proposta per modificar el pacte i ha demanat allargar el període de gràcia actual per aplicar-lo mentre es discuteixen els canvis. “No podem continuar com ara”, ha dit el ministre britànic pel Brexit, David Frost. Londres diu que la situació és “insatisfactòria” per a “totes les parts” i reclama una aplicació menys “rígida” del protocol, que imposa controls entre l’illa britànica i Irlanda del Nord per evitar una frontera terrestre a l’illa irlandesa.

El protocol d’Irlanda del Nord va ser acordat per la UE i Johnson com a part del pacte de divorci quatre anys després que el Regne Unit votés a favor de sortir del bloc europeu. L’acord va entrar en vigor a principis d’aquest any, però Brussel·les ha concedit a Londres una pròrroga fins al setembre per aplicar certs controls post-Brexit entre Gran Bretanya i Irlanda del Nord que generen polèmica.Des de Brussel·les asseguren que han buscat “solucions flexibles i pràctiques per superar les dificultats dels ciutadans d’Irlanda del Nord”, però no accepten “una renegociació del Protocol”. “Estem disposats a continuar buscant solucions creatives, dins del marc del Protocol, en interès de totes les comunitats d’Irlanda del Nord”, ha subratllat aquest dimecres el vicepresident de la Comissió Europea responsable del Brexit, Maroš Šefčovič.