Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Johnson proposa una “àrea de regulació comuna” a l’illa d’Irlanda com a alternativa al pla de contingència del Brexit

ACN Brussel·les.-El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha proposat crear una “àrea de regulació comuna” a l’illa d’Irlanda com a alternativa al pla de contingència del Brexit acordat per la […]

Agències 02/10/2019

ACN Brussel·les.-El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha proposat crear una “àrea de regulació comuna” a l’illa d’Irlanda com a alternativa al pla de contingència del Brexit acordat per la seva antecessora, Theresa May, i la Unió Europea. Amb aquesta oferta Johnson es compromet a garantir que “tots els béns a Irlanda del Nord” compleixin la regulació de la UE –de facto, mantenint el país en el mercat únic- mentre rebutja que formi part de la unió duanera. Així, reconeix que caldran certs controls duaners –per possibles aranzels o documentació- però proposa que siguin “descentralitzats” i “mai” a la frontera, i que en la majoria de casos es puguin fer de manera electrònica.

El líder tory ha enviat la proposta aquest dimecres a la Comissió Europea, que lidera les negociacions sobre l’Acord de Retirada del Regne Unit de la Unió Europea, actualment encallades. A la missiva, Johnson defensa que l’oferta ha de permetre accelerar les converses i alerta que queda “molt poc temps” per poder tancar un pacte abans de la sortida prevista del Regne Unit el 31 d’octubre. Irlanda, el país implicat, ja ha valorat negativament la proposta.El primer ministre britànic ha reiterat en diverses ocasions que està disposat a afrontar un Brexit sense acord, malgrat que el parlament s’hi oposa i va aprovar una llei que l’obliga a demanar una pròrroga si no hi ha pacte amb la UE a mitjans d’octubre. Proposta per Irlanda del NordLa salvaguarda irlandesa que Johnson rebutja preveu mantenir a Irlanda del Nord en la unió duanera i en gran part del mercat únic de la UE per evitar la reinstauració de controls a la frontera amb Irlanda.Ara, el primer ministre ha plantejat com a alternativa establir una zona de regulació comuna a l’illa irlandesa amb la condició que tingui “el consentiment” de les autoritats d’Irlanda del Nord, que l’hauran de votar cada quatre anys. “Si no hi ha consentiment, aquest règim desapareixerà”, diu Johnson. Tot i prometre que els béns compliran amb el marc normatiu de la UE, Johnson es nega a què Irlanda del Nord formi part de la unió duanera. “El control de la política comercial és fonamental per a la nostra futura visió”, ha reivindicat.Segons ha dit, es “protegiran els marcs reguladors existents dels agricultors i altres empresaris a les dues bandes de la frontera” tot mantenint “tot el Regne Unit” fora de la UE, amb “control” de la política comercial.