Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Joan Oliveras rellevarà Miquel Roca i Junyent com a president del Museu Nacional d’Art de Catalunya

ACN Barcelona.-El Govern ha nomenat Joan Oliveras i Bagués com a nou president del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) en substitució de Miquel Roca i Junyent, que deixa el […]

Avatar
Agències 08/01/2021

ACN Barcelona.-El Govern ha nomenat Joan Oliveras i Bagués com a nou president del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) en substitució de Miquel Roca i Junyent, que deixa el càrrec després de nou anys. L’empresari, joier i dissenyador és president de Bagués-Masriera Joiers. També és membre de la Fundació Amics del MNAC des del 2005 i del patronat de la Fundació Enciclopèdia Catalana. També ha estat vicepresident de la Fundació Museu Picasso (2013-2020); membre de la Fundació de l’Orfeó Català-Palau de la Música (2011-2014) i acadèmic de la Reial Acadèmia de les Belles Arts de Sant Jordi, entre d’altres. Roca va renunciar a la presidència perquè considera que l’ha ostentat “un temps més que suficient” i volia garantir el relleu a l’equipament.

Com a joier-artesà, Oliveras i Bagués ha estat fundador i president del Col·legi Oficial de Joiers, orfebres, rellotgers i gemmòlegs de Catalunya i de la Federació Catalana de Joiers, Orfebres i Rellotgers (1998-2002). També ha presidit els salons Barnajoya i Novajoia, del qual en va ser fundador. Quant ala seva vessant comerciant, destaca la seva presidència a Barcelona Shopping Line-Turisme de Barcelona, a la Fundació Barcelona i a l’Associació d’Amics de La Rambla.El nou president del Museu Nacional d’Art de Catalunya ha estat reconegut amb diverses distincions i reconeixements, com ara la Medalla d’Or de la Fira de Barcelona; la Medalla d’Honor del mèrit de la Guàrdia Urbana de Barcelona, així com el guardó d’honor del Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya, entre altres.Miquel Roca i Junyent deixa el càrrec després de prop d’una dècaada al capdavant de la institució. Durant el seu mandat, que va començar el desembre de 2011, el museu ha seguit un intens procés de canvi i transformació amb uns resultats “molt positius”, segons recullen en un comunicat. En destaca, segons la nota, l’impuls de nombrosos projectes i col·laboracions en l’àmbit artístic, educatiu i social, amb un increment que l’han portat a doblar el nombre de visitants. Algunes de les línies principals han estat el desplegament de la Xarxa de Museus d’Art del país, la renovació de les col·leccions de Renaixement i Barroc i d’Art Modern així com l’inici de l’extensió del relat del museu als anys de postguerra, la definició de les bases per a la futura ampliació del museu, el desplegament internacional de les col·leccions del museu amb projectes amb museus europeus i itineràncies de la col·lecció a Xina, Brasil o el Japó i l’obtenció i manteniment de les ISO Europees de Qualitat mediambiental i de Responsabilitat Social Corporativa, entre d’altres.La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha volgut agrair en nom del Govern la “fructífera tasca de Roca i Junyent al capdavant de la institució” i ha encoratjat Oliveras i Bagués a “seguir fent créixer plegats aquesta veritable estructura nacional d’art”.