Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Jesús Rubio reflexiona sobre què és ballar i de què està feta la dansa a ‘Acciones Sencillas’ al Mercat de les Flors

ACN Barcelona.-El ballarí i coreògraf Jesús Rubio reflexiona sobre què és ballar i de què està feta la dansa a ‘Acciones Sencillas’ al Mercat de les Flors i en el […]

Avatar
Agències 19/07/2021

ACN Barcelona.-El ballarí i coreògraf Jesús Rubio reflexiona sobre què és ballar i de què està feta la dansa a ‘Acciones Sencillas’ al Mercat de les Flors i en el marc del Grec Festival de Barcelona. Rubio presenta un muntatge basat en les “accions senzilles” dels ballarins, que la meitat de l’obra actuen amb roba i l’altre meitat despullats. Per la seva part, Sol Picó portarà l’espectacle ‘Malditas plumas’ al Grec, un muntatge que es va haver de suspendre al TNC per la covid-19 i que va passar a finals del 2020 pel Temporada Alta. L’espectacle de la coreògrafa, que es representarà al TNC, fa un recorregut pels diferents episodis de la vida d’una aspirant a ‘vedette’ que s’interroga sobre on ha arribat realment com a artista.

Rubio ha manifestat que aquesta nova peça, ‘Acciones Sencillas’, es ve gestant i té a veure amb la pregunta de què és ballar per a ell i de què està feta la dansa. Cada vegada que s’ho preguntava, ha explicat, es responia a si mateix dient que està feta d’accions senzilles. En aquest context, va pensar en aquesta sensació de generar “una estructura coreogràfica feta d’accions el més senzilles possibles” com, per exemple, saltar, caure, girar, caminar, accelerar, respirar i mira. Rubio ha apuntat que la idea inicial era que els ballarins fessin la peça despullats. Creu que la nuesa és una roba més impactant que la roba en si i no permet a l’espectador veure la dansa perquè un triga una estona a acceptar que els cossos estan despullats. Finalment durant la primera meitat de la peça els ballarins van vestits i l’altre meitat sense roba. “No és una nuesa estudiada, ni estètica, ni pictòrica”, ha assegurat. Tres ‘cantaoras’ i ‘palmeras’ acompanyen en escena els ballarins i ballarines, en un primer moment, únicament amb ‘palmas’ i ‘jaleos’, com ha explicat Rubio en roda de premsa. Posteriorment, amb cançons populars versionades. L’espectacle es podrà veure des d’aquest dimarts fins a dijous al Mercat de les Flors. És una coproducció del Grec 2021 Festival de Barcelona, Centro de Cultura Contemporánea Conde Duque de Madrid i Festival Romaeuropa.’Malditas plumas”Malditas Plumas’, l’espectacle de dansa de Sol Picó, que va ser suspès per dues vegades al TNC (coproductor) i ajornat en primera instància al Temporada Alta per la crisi sanitària, on es va representar posteriorment, arriba al Grec. L’obra es representarà al TNC aquest dimecres i aquest dijous. Picó ha apuntat que ‘Malditas plumas’, més enllà de la inspiració del Paral·lel dels anys 20, parla dels “somnis no complerts i com s’encaixa això”. El darrer espectacle de la ballarina està inspirat “en el món de la revista”, i gira al voltant d’una corista que “es pensa que és una ‘vedette'”. En un moment de la seva vida s’adona que no ha acomplert els seus somnis i reflexiona.Els textos de la peça són de Cristina Morales (Premi Nacional de Literatura 2019 del Ministeri de Cultura) “a partir de moltes converses” amb Picó i altres personatges. ‘Oblivion’El Grec també ha presentat aquest dilluns el muntatge ‘Oblivion’, de Sílvia Batet, que es podrà veure el 29 i el 30 de juliol al Mercat de les Flors. L’origen de l’espectacle, ha apuntat, és a ‘Rèquiem’, una coreografia creada per Batet el 2020 com a treball final del Grau en coreografia i que parlava sobre el dol. “M’interessava molt el gir”, ha destacat. Batet ha dit que és un treball que es basa en el desplaçament en l’espai i no quedar-se mai en el mateix lloc.