Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Jesús Carmona, Premi Nacional de Dansa del Ministeri de Cultura en la modalitat de creació

ACN Barcelona.-El bailaor Jesús Carmona (Barcelona, 1985) ha estat reconegut pel Ministeri de Cultura i Esports espanyol amb el Premi Nacional de Dansa, dotat amb 30.000 euros, en la modalitat […]

Avatar
Agències 19/10/2020

ACN Barcelona.-El bailaor Jesús Carmona (Barcelona, 1985) ha estat reconegut pel Ministeri de Cultura i Esports espanyol amb el Premi Nacional de Dansa, dotat amb 30.000 euros, en la modalitat de creació. Igualment, la basca Iratxe Ansa ha estat reconeguda en la categoria d’interpretació. De Carmona, el jurat ha valorat la profunditat de la seva feina creativa, amb una investigació que arrenca del “respecte a la tradició”, i innova amb destresa reflexiva, tot convertint el material coreogràfic en un “ric repertori d’experiències”. També ha afegit la constant cerca de la seva essència creativa, així com de la seva “personalitat” i marcat caràcter com a intèrpret. “Tots aquests trets queden clarament patents en els seus darrers espectacles”, ha apuntat.

Carmona és bailaor, creador i coreògraf, llicenciat en Dansa espanyola i Flamenc per l’Institut del Teatre i Dansa de Barcelona. Després d’haver-se format amb Bárbara Kasprovich, Rodolfo Castellano, Ion Garnica i Carmen Huguet en dansa clàssica, va rebre els ensenyaments de flamenco d’Antonio Canales, Eva Yerbabuena, Domingo Ortega, Manuela Carrasco i Ángel Rojas. Va debutar professionalment al Teatre Zorrilla amb l’Orquestra del Liceu de Barcelona, i entre el 2002 i el 2006 ha treballat pel Nou Ballet Espanyol i les companyies de Carmen Cortés, El Güito, Rafael Amargo, Antonio Canales i La Truco.Després de fer de solista i artista convidat amb Lola Greco, Isaac de los Reyes, Adela Campallo i Olga Pericet, el 2006 va presentar el seu primer muntatge propi, ‘El silencio de la luna’, i un any més tard es va incorporar al Ballet Nacional d’Espanya com a primer ballarí fins el 2010. Després va presentar els seus espectacles ‘Cuna Negra y Blanca’, ‘7 balcones’, ‘Ímpetu’ i ‘Amator’. Ha rebut el Premi Desplante del 52è Festival Internacional de Cante de las Minas de la Unión i el Premi El Ojo Crítico de Dansa 2019 que concede RNE.Per la seva banda, Iratxe Ansa ha estat reconeguda per la seva dimensió com a intèrpret, que la fa brillar més enllà de la seva feina purament física i pel mestratge amb el qual alimenta el cos per transcendir la tècnica en una contant i versàtil evolució. El jurat ha destacat també el tractament coreogràfic de les seves interpretacions abordades des d’una profunda investigació escènica.