Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

JARC reclama una PAC “exclusivament” per als professionals i adaptada a la realitat del sector català

ACN Lleida.-Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) va demanar en una reunió celebrada aquest dilluns amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que el Pla Estratègic per […]

Avatar
Agències 06/07/2021

ACN Lleida.-Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) va demanar en una reunió celebrada aquest dilluns amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que el Pla Estratègic per adaptar la Política Agrària Comuna (PAC) a la realitat del territori català, “aposti pels professionals agraris exclusivament, sigui sostenible també des del punt de vista econòmic i doni més impuls als joves”. L’organització agrària adverteix que molts sectors exclosos de la majoria d’ajuts i que actualment ja estan en crisi, “no podran adaptar-se a les noves exigències o veuran com augmenten els seus costos de producció per complir amb les noves normatives que impulsa la Comunitat Europea”.

Representants de JARC van demanar el suport de la conselleria als professionals agraris catalans en el Pla Estratègic que haurà de presentar el Ministeri d’Agricultura a la Comissió Europea abans del 31 de desembre. L’organització considera que “cap sector productor hauria de quedar exclòs dels ajuts directes de la PAC”. “Això només serà possible si es destinen els ajuts als agricultors i ramaders que viuen de la seva activitat al camp”, que segons JARC ha de representar com a mínim el 50% dels seus ingressos. L’entitat reclama adaptar la PAC per donar suport als productors catalans, “que competiran amb els preus més baixos dels aliments importats de països tercers, que no compleixen els mateixos requisits en matèria ambiental, de benestar animal, sanitat, ús de fitosanitaris o condicions laborals”. Això, segons JARC, “pot implicar el tancament de moltes explotacions catalanes i generar un canvi de model cap a grans explotacions agrícoles i ramaderes impulsades per fons inversors, en perjudici del teixit econòmic i social de les zones rurals”.Des de JARC assenyalen que un estudi per la Unión de Profesionales y Trabajadores Autónomos (UPTA) el 2020 revela que a l’estat espanyol, actualment dos de cada tres agricultors o ramaders són ‘agricultors de sofà’, és a dir, que estan donats d’alta en el sector agrari, però que no s’hi dediquen com a activitat principal, i per tant no estan donats d’alta a la Seguretat Social. L’entitat reclama al Departament que “posi fi a aquest greuge” per als professionals del primer sector en l’elaboració del Pla Estratègic per Catalunya per tal de “defensar el model productiu català, garantir la sobirania alimentària del territori, el producte de proximitat i l’enfortiment de les zones rurals i els seus habitants”.L’organització assenyala que la resiliència que ha demostrat el sector agroalimentari durant la pandèmia l’ha fet encara més atractiu als ulls dels fons d’inversió. Segons un estudi de Deloitte, el 58% de les transaccions a escala global que es van realitzar en el sector hortofructícola entre els anys 2017 i 2020, es van produir a l’Estat. A més, sis de cada deu operacions van ser efectuades per part d’inversors financers o fons de capital privat. Segons JARC, aquestes operacions “representen un altre escull per a una PAC més professional, social i justa, perquè acaparen gran part dels ajuts”, però “els seus beneficis no reverteixen en el territori, i estan condicionats a la rendibilitat dels resultats, a diferència dels productors agraris, que són l’única garantia per abastir la població d’aliments de qualitat, al marge de les fluctuacions del mercat”.