Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

JARC reclama ajuts i avals “que responguin a les necessitats del sector” per pal·liar els efectes de la covid-19

ACN Barcelona.-Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha tornat a denunciar davant el Departament d’Agricultura que les mesures de suport que ha posat en marxa per fer front a […]

Avatar
Agències 30/10/2020

ACN Barcelona.-Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha tornat a denunciar davant el Departament d’Agricultura que les mesures de suport que ha posat en marxa per fer front a la crisi provocada per la covid-19 “no estan ben dissenyades” i, per tant, “no resulten efectives per al sector”. En aquest sentit, l’organització agrària ha criticat les condicions dels avals de l’Institut Català de Finances (ICF) perquè considera que “resulten poc avantatjoses per als productors agraris”. Així ho ha traslladat JARC a la consellera Teresa Jordà en el marc de la Taula Agrària celebrada aquest divendres per analitzar l’afectació al sector agrari de les darreres mesures decretades per la Generalitat per fer front a la covid-19.

JARC ha assegurat que a molts productors “no els ha resultat rendible” acollir-se a l’ajut de peribles que finalitza aquest divendres, amb què Agricultura abona un import per les donacions que els productors hagin efectuat al Banc d’Aliments. Per una banda, considera que els preus que reben per donar els seus productes “no cobreix les despeses de segons quins productes”. En el cas, per exemple de l’oli d’oliva verge extra, “es paga a 2,6 euros/quilo d’oli, la meitat del preu de mercat”, segons JARC. En canvi, en altres productes “demanen unes condicions d’envasat que encareixen massa la donació” com ara en el boví on “l’obligació de lliurar el producte en paquets petits fa que resulti inviable”.Pel que fa als avals de l’ICF, JARC afirma que “les condicions que ofereixen són menys favorables que les d’altres entitats bancàries”, a més d’implicar que “el productor hagi de fer front a tràmits burocràtics excessius”. En aquest sentit, l’organització agrària lamenta que “Catalunya ha seguit la mateixa línia que Espanya, que és un dels països de la Comunitat Europea que menys crèdits directes ha atorgat per pal·liar els efectes de la covid-19”. JARC recorda que Alemanya va destinar el 14,4% del seu PIB en ajudes directes a les empreses, França un 6,2% i Itàlia un 5,1%. “Espanya només ha destinat un 3,6% i ha optat pels avals dels crèdits tous” tot i que “recentment ha anunciat que vol ampliar temps de carència i període de devolució”, afegeix l’organització agrària.Autorització per a la caça amb restriccionsD’altra banda, el president de JARC, Xavier Vela, ha celebrat que s’autoritzi l’activitat cinegètica durant aquest període de restriccions. Aquesta és una qüestió que l’entitat va reclamar durant el confinament i que fa temps que treballa amb el Departament. Es tracta de controlar les poblacions de fauna salvatge que provoquen abundants danys als agricultors. Una altra reclamació de l’entitat que s’ha vist satisfeta és que el sector de flor i planta ornamental sigui considerada com a essencial. Això ajudarà els productors d’aquest sector, un dels més castigats durant els darrers mesos, a poder continuar amb la seva activitat.