Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

JARC insisteix en la necessitat que la fruita i l’horta puguin beneficiar-se dels ajuts directes de la PAC

ACN Lleida.-Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) insisteix en reclamar que els sectors de la fruita i l’horta puguin accedir als ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC). […]

Avatar
Agències 17/06/2021

ACN Lleida.-Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) insisteix en reclamar que els sectors de la fruita i l’horta puguin accedir als ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC). L’organització agrària explica que amb les informacions que han transcendit sobre les negociacions de la nova PAC, aquests dos sectors, entre altres, només tindrien accés als fons de reserva estatal. Des de JARC ho consideren “insuficient per respondre a les necessitats dels sectors exclosos”. A la vegada, l’entitat defensa que els ajuts directes s’haurien de destinar només als agricultors professionals i “excloure els agricultors de sofà” ja que, d’aquesta manera, “hi tindrien cabuda tots els productors” que s’hi dediquen i viuen de l’activitat agrària.

JARC defensa que cap sector productor hauria de quedar exclòs dels ajuts directes de la PAC, uns ajuts “essencials perquè els diferents sectors puguin modernitzar les seves explotacions i ser més competitius”. L’entitat agrària recorda que, actualment, els professionals de la fruita dolça, la vinya, l’horta, la planta ornamental, el conill, l’aviram, el porcí o l’equí no poden optar a aquest tipus de suport econòmic. Des de JARC assenyalen que, en el cas de la fruita representa, a més “un greuge respecte a altres països de la UE, que sí poden accedir-hi”. Segons l’entitat “això seria possible si quedessin exclosos els agricultors de sofà, aquells que no es dediquen a l’agricultura com a activitat principal, i si unes poques grans empreses no acumulessin el gruix del finançament europeu”. JARC ha fet arribar una petició per escrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per demanar que donin suport als sectors exclosos dels ajuts directes, i defensin aquesta postura davant el Ministeri d’Agricultura. L’organització no vol que es redueixin els ajuts dels altres productors que, fins ara, en percebien, sinó que es faci a través “d’una reestructuració de la PAC, a favor únicament dels agricultors professionals, que s’hi dediquen i viuen de l’activitat agrària”.Dos de cada tres agricultors o ramaders no viuen només d’aquesta activitatSegons el Ministeri d’Agricultura, de manera general, en el conjunt de perceptors de la PAC predomina la pluriactivitat, amb un 29% de la renda provinent de l’agricultura, el 61% de salaris o pensions i el 10% d’altres fonts. Com més petites són les explotacions, menys pes té l’activitat agrària en la renda total dels seus titulars, remarquen des de JARC. Entre els petits perceptors, que reben menys de 1.250 euros en ajuts de la PAC, el percentatge de renda d’origen agrari és el 10,5%.Per altra banda, un estudi realitzat per la Unión de Profesionales y Trabajadores Autónomos (UPTA) al 2020 va detectar un desfasament de gairebé 650.000 persones entre els contribuents que declaren a l’IRPF ingressos d’origen agrari i els que realment estan donats d’alta com a agricultors a la Seguretat Social. Segons l’UPTA, a l’Estat, per cada agricultor o ramader que es dedica professionalment al cultiu o la ramaderia, n’hi ha dos que són dels anomenats ‘agricultors de sofà’.