Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

JARC defensa una PAC dirigida als professionals agraris que doni suport a tots els sectors

ACN Lleida.-JARC defensa una Política Agrària Comuna (PAC) exclusivament dirigida als agricultors i ramaders professionals, que doni suport a tots els sectors i que prioritzi els joves agricultors i les […]

Agències 17/03/2021

ACN Lleida.-JARC defensa una Política Agrària Comuna (PAC) exclusivament dirigida als agricultors i ramaders professionals, que doni suport a tots els sectors i que prioritzi els joves agricultors i les noves incorporacions. A la vegada, l’organització agrària aposta per un model regionalitzat de la PAC, adaptat a les especificitats de Catalunya, ja que “donaria millor resposta a les necessitats del camp català”. D’altra banda, JARC continua reclamant mesures que afavoreixin el relleu generacional al sector agrari. En aquest sentit, considera “essencial” assegurar uns preus dignes, a partir de regulació de mercats i prevenció de crisis, i equiparar la renda agrària a la mitjana d’altres sectors.

Des de JARC assenyalen que, actualment, els professionals de la vinya, l’horta, la fruita dolça, l’olivera, la planta ornamental, el conill, el porcí o l’equí no poden accedir als ajuts directes de la PAC. L’organització defensa que tots els sectors agraris haurien de poder tenir accés aquest suport econòmic i “això seria possible si quedessin exclosos ‘els agricultors de sofà’ (aquells que no es dediquen a l’agricultura com a activitat principal), i si unes poques grans empreses no acumulessin el gruix del finançament europeu”. JARC considera que un pla estratègic català “donaria millor resposta a les necessitats del camp català”. En cas que això no és possible, considera necessari que el segon pilar de la PAC, els Plans de Desenvolupament Rural, continuï sent regional per poder-lo adaptar a les necessitats dels agricultors i ramaders catalans. A la vegada, JARC defensa que la política europea “ha de posar als joves al centre, i facilitar la seva incorporació al sector agrari per garantir el relleu generacional al camp”. “Està en joc la sobirania alimentària, l’enfortiment del teixit econòmic, la cura de la natura i el manteniment d’unes zones rurals vives”, afirma Joan Carles Massot, president de JARC. Així mateix, l’entitat reclama “garantir una estructura de mercat i sense pràctiques deslleials”.