Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

JARC adverteix que l’agricultura espanyola pot perdre 585 MEUR anuals de fons de la UE del 2021 al 2027

ACN Lleida.-JARC adverteix que l’agricultura espanyola pot perdre 585 milions anuals de fons de la UE, segons la proposta sobre el marc financer 2021-2027 presentada aquest dimecres per la Comissió […]

Avatar
Agències 28/05/2020

ACN Lleida.-JARC adverteix que l’agricultura espanyola pot perdre 585 milions anuals de fons de la UE, segons la proposta sobre el marc financer 2021-2027 presentada aquest dimecres per la Comissió Europea. La proposta planteja una retallada de la despesa agrària en termes reals del 9,1%. En el capítol d’ajudes directes de la PAC la reducció seria del 9,7% i en capítol de Desenvolupament Rural del 6,3%, en el qual s’inclouen 15.000 milions d’euros del fons ‘Next Generation’ per afrontar la transició verda d’Europa. A Catalunya la reducció seria percentualment similar a la resta de l’Estat, segons JARC. L’organització agrària reclama que no s’apliquin aquestes retallades de pressupost perquè “posarien en risc la sobirania alimentària”.

L’anàlisi comparativa realitzada per COAG -coordinadora estatal al qual pertany JARC quantifica aquesta “destralada” en 35.000 milions d’euros (repartits en 7 anys) per als fons globals de la PAC en tota la UE, respecte al marc financer 2014-2020. La pèrdua anual ascendiria a 5.000 milions d’euros, dels quals prop de 600 milions correspondrien a Espanya, atès que la participació de l’Estat en els fons agraris europeus és del 12%. En un escenari de greu crisi de rendibilitat de les explotacions agràries i majors exigències mediambientals, de lluita contra el canvi climàtic, i de benestar animal dins del Paquet Verd de la UE, i per tant, majors costos per als agricultors i ramaders europeus, JARC ha sol·licitat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a través de COAG, que estableixi aliances amb un altre països de la UE per “reorientar la proposta de retallada de la Comissió Europea i reforçar el pressupost de la PAC en el marc financer 2021-2027”.A més, JARC recorda que l’estat espanyol ha començat a ser contribuent net al pressupost comunitari, degut principalment a una disminució dels fons estructurals i de cohesió que arriben a l’Estat (i que ara es concentren als països de l’Est d’Europa), per la qual cosa “l’agricultura adquireix una funció essencial a l’hora de garantir retorns adequats per a Espanya dels fons europeus”.