Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

ITW veu el judici al Suprem com una “causa general política que ha reprimit drets fonamentals i idees”

ACN Barcelona.-L’informe preliminar d’International Trial Watch (ITW) sobre el judici de l’1-O en el Tribunal Suprem considera que tot el procés judicial “constitueix una causa general, de caràcter polític que […]

Avatar
Agències 09/07/2019

ACN Barcelona.-L’informe preliminar d’International Trial Watch (ITW) sobre el judici de l’1-O en el Tribunal Suprem considera que tot el procés judicial “constitueix una causa general, de caràcter polític que s’ha traduït en una clara manifestació de repressió de l’exercici de drets fonamentals i idees polítiques”. Així, els juristes que l’han elaborat consideren que s’han vulnerat nombrosos drets humans i processals durant tota la investigació i enjudiciament.

L’informe separa els acusats en tres blocs: els Jordis per una banda, com a organitzadors de mobilitzacions públiques; Carme Forcadell com a garant de la inviolabilitat parlamentària; i la resta de polítics.Després de la sentència, ITW presentarà un informe definitiu que ja tindrà en compte la resolució del Suprem.ITW ha rebut el suport de 30 organitzacions internacionals de drets humans, com la més important d’Argentina, que va lluitar contra els crims de la dictadura militar, o la més antiga del món, la francesa Federació Internacional pels Drets Humans, a banda d’altres entitats estrangeres i de la resta de l’estat. L’entitat ha rebut aportacions econòmiques de 4.000 persones. 60 persones han fet d’observadors: 40 experts estrangers de quatre continents, deu juristes i catedràtics de la resta de l’estat i deu d’entitats de drets humans. Han escrit més de 900 pàgines d’anotacions en la cinquantena de sessions del judici.A banda d’aquest informe preliminar, ITW presentarà el proper 18 de juliol a l’Alt Comissionat de l’ONU pels drets humans l’anomenat ‘informe ombra’ sobre la vulneració de drets humans a l’estat, que passarà l’anomenat examen periòdic universal el proper mes de gener. L’informe, de deu o dotze pàgines, abordarà la violència policial l’1-O, el procés judicial i l’amenaça per la llibertat d’expressió i manifestació. Aquest i altres informes d’organitzacions de drets humans es contrastaran amb l’informe elaborat per l’estat en un debat d’unes tres o quatre hores del qual sortiran recomanacions no vinculants.