Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

Irídia i AI esperen que de la comissió sobre el model policial en surti un òrgan independent per aturar la ‘”impunitat”

ACN Barcelona.-Irídia i Amnistia Internacional esperen que de la comissió parlamentària sobre el model policial en surti un mecanisme independent que posi fi als casos d’”impunitat” policial. La portaveu d’Irídia, […]

Avatar
Agències 26/11/2021

ACN Barcelona.-Irídia i Amnistia Internacional esperen que de la comissió parlamentària sobre el model policial en surti un mecanisme independent que posi fi als casos d'”impunitat” policial. La portaveu d’Irídia, Anaïs Franquesa, ha afirmat que el sistema actual “no funciona” ja que quan es produeix un cas de “violència policial” qui acaba identificant els agents és la societat civil i no el cos policial. Ha afegit que superiors jeràrquics fins i tot “justifiquen” accions desproporcionades d’agents al seu càrrec i es posen “obstacles” durant les investigacions. Tant Irídica com AI han valorat que la comissió ha de servir per dur a terme un debat serè i rigorós sobre com adequar els mecanismes de control als estàndards internacionals de drets humans.

Des d’Amnistia Internacional, Eduard Martínez ha apuntat que aquest mecanisme podria estar format per experts i que tinguessin legitimitat per part dels cossos. Ha posat com a exemples excomissaris policials, acadèmics o membres de la societat civil especialitzats en aquests àmbits. Ha afegit que s’ha de garantir que sigui un òrgan creat per llei i que tingui capacitats per investigar d’ofici i per accedir a tota la informació perquè la investigació sigui independent, exhaustiva i imparcial. Les dues organitzacions han impulsat i contribuït a la creació d’aquesta comissió parlamentària, que inicia els seus treballs aquest divendres, i esperen que del seu treball en surtin mesures concretes en el termini d’un any marcat. Tant Irídia com AI compareixeran en qualitat d’expertes, juntament amb altres entitats i persones expertes com Stop Bales de Goma, l’advocada penalista Laia Serra o l’organització britànica Omega Research Foundation.A petició de les dues entitats també intervindran persones relacionades amb la creació de mecanismes de control independent a diferents països del món. És el cas de Thomas Probert, de la Universitat de Pretòria i qui va acompanyar la creació de l’Independent Police Oversight Authority a Kènia; Michael Lockwood, director general de l’Independent Office for Police Conduct al Regne Unit; i Hamish Campell, comissari adjunt de l’Independent Commission of Investigations, de Jamaica.