Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Irídia denuncia que els jutjats de control del CIE no estan garantint els drets dels interns

ACN Barcelona.-Irídia denuncia que els jutjats de control del CIE de Barcelona no estan garantint els drets dels interns en el context de pandèmia. En concret, l’entitat assegura que encara […]

Avatar
Agències 17/12/2020

ACN Barcelona.-Irídia denuncia que els jutjats de control del CIE de Barcelona no estan garantint els drets dels interns en el context de pandèmia. En concret, l’entitat assegura que encara no han obtingut cap resposta dels jutjats a les queixes presentades juntament amb Migrastudium el 16 d’octubre i el 13 de novembre. La primera queixa demanava el tancament cautelar del CIE davant de contagis al centre o bé que es dictés l’adopció de mesures de protecció. La segona feia referència a les condicions en què els interns positius havien estat aïllats. Malgrat això, Irídia no té constància que s’hagi dut a terme cap investigació. A més, recorden que la majoria de persones afectades han estat deportades, entre elles una de les denunciants d’aquests fets.

Irídia destaca que els interns denunciaven haver estat tancats a una habitació sense llit ni cap tipus de mobiliari, havent de dormir i menjar al terra, sense electricitat i amb dificultats per poder sortir a fer les seves necessitats fisiològiques, denunciant també agressions i tractes vexatoris.”L’actuació dels jutjats de control del CIE de Barcelona no ha sigut l’esperada, amb repercussions directes en els drets de les persones internes”, lamenten.En el seu informe anual l’entitat avisa que el sistema de jutjats de control del CIE “no és un sistema prou garantista” perquè no té un funcionament reglat, ni un marc jurisdiccional i de competències “clar”. Tot plegat, afirmen, deriva en moltes ocasions en la indefensió dels interns.Llarga vigència de les ordres d’expulsióL’informe també conclou que una de les principals vulneracions de drets intrínseca al sistema de deportació és el llarg temps de vigència de les ordres d’expulsió i afirma que el sistema de defensa d’ofici té “deficiències estructurals” a l’hora de garantir un correcte sistema de defensa. Mencionen, per exemple, la distància física entre l’advocat i la persona internada, l’absència de mecanismes de videoconferències, així com el fet que la traducció no estigui garantida en les comunicacions entre la persona interna i la seva representació lletrada.Sis denúncies per “violència institucional”Tot i que el centre va estar tancat temporalment durant més de sis mesos a causa de la pandèmia, l’entitat ha presentat enguany fins a sis denúncies contra agents de la policia nacional encarregats de la custòdia al centre per situacions de “violència institucional”. Aquest fet suposa un augment respecte anys anteriors, ja que l’any 2019 es van atendre quatre casos. En total, doncs, Irídia representa actualment deu casos de violència institucional davant dels tribunals. Les denúncies aquest 2020 s’han posat tot i les dificultats de diverses lletrades de l’entitat per accedir al CIE de la Zona Franca durant els mesos d’octubre i novembre per entrevistar-se amb persones internes que volien denunciar agressions. L’organització pels drets humans assegura que la major part dels jutjats “no avaluen de manera correcta i urgent” les mesures cautelars que se sol·liciten per evitar que la deportació anticipada d’un denunciant suposi l’arxivament del cas. En conseqüència, es té la confirmació de la deportació d’almenys tres persones denunciants pocs dies després de presentar la denúncia per maltractament.”Davant aquesta situació, i malgrat que des del Deganat dels Jutjats de Barcelona s’han enviat recomanacions, en què ha participat Irídia, no s’han produït canvis en la situació, excepte comptades excepcions”, manifesten.