Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

IQOXE no tornarà a fabricar el producte de la planta accidentada dos anys després de l’explosió encara “sense una causa”

ACN Tarragona – IQOXE creu que serà impossible saber la causa de l’explosió que va provocar tres morts el gener del 2020, en un cas judicialitzat encara en fase d’instrucció. […]

Agències 31/03/2022

ACN Tarragona – IQOXE creu que serà impossible saber la causa de l’explosió que va provocar tres morts el gener del 2020, en un cas judicialitzat encara en fase d’instrucció. Dos anys després del greu accident en el polígon petroquímic sud de Tarragona, l’empresa ha volgut mostrar les instal·lacions per demostrar que està preparada per tornar a produir i que ho farà amb les màximes mesures de seguretat, com ara la bunquerització de la sala de control. S’han invertit 40 milions d’euros. La planta de derivats on va explotar el reactor, però, no s’ha reconstruït ni tampoc s’utilitzarà la tecnologia ni el producte. “Aprenem per desgràcia dels accidents”, sosté el director de la planta, José Manuel Segura, que també assumirà la direcció general de la companyia.

Una àmplia esplanada asfaltada ocupa la ‘zona zero’ de la planta accidentada i desmantellada en l’explosió a IQOXE, en l’accident químic més greu dels últims anys a l’estat espanyol. Dos anys després, aquesta química torna a operar amb normalitat, amb la planta principal d’òxid d’etilè i glicols i les quatre -abans cinc- de derivats d’òxid d’etilè. “La U-3100 no s’ha reconstruït, no es tornarà a utilitzar aquesta tecnologia ni tampoc aquell producte”, ha manifestat el director de la planta, José Miguel Segura.

IQOXE presumeix d’haver invertit 40 milions d’euros i un milió d’hores de treball per reconstruir i actualitzar les instal·lacions, en marxa des d’aquest gener, just dos anys després de l’accident. Entre les mesures de seguretat incorporades destaquen les noves sales de control bunqueritzades, sobre raïls, perquè l’estructura pugui absorbir davant una onada de xoc. També s’han instal·lat sistemes de detecció de diferències de pressió o temperatura, i s’ha millorat el sistema contra incendis.

<strong>Més seguretat de l’exigida</strong>

“Hem aplicat mesures addicionals, més enllà de la normativa vigent”, s’insisteix des de l’empresa, la qual ha volgut remarcar, però, que la fàbrica era tan segura aleshores, quan es va produir l’accident, com ho pot ser ara. Si més no, una altra de les mesures més significatives és un sistema per guardar una còpia de seguretat del procés productiu, allunyada de les instal·lacions, perquè mai s’arribi a destruir, tal com va passar en l’explosió, quan van desaparèixer totes les dades.

La fabrica per primer cop ha organitzat aquest dijous una jornada de portes obertes amb voluntat de donar una imatge de transparència i guanyar-se la confiança de la societat tarragonina. Però malgrat de la decisió “dràstica” de utilitzar mai més aquella tecnologia i anar introduint més capes de seguretat”, la companyia és conscient que la impossibilitat d’argumentar una causa segueix generant molta desconfiança vers aquesta empresa i la indústria química de Tarragona.

<strong>La impossibilitat d’esclarir la causa</strong>

“Està als jutjats, no volem intervenir en el procés, hi ha molts informes, però no hi ha una causa, no hi ha hagut fallades ni de protocols ni tècnics i estem esperant que el jutge dictamini”, ha afirmat el director general, Javier Benito. A la vegada, però, ha matisat que tampoc es pot parlar d’una errada humana i novament s’ha remès a què la justícia decidirà. L’empresa tampoc encara s’explica la gran dispersió de fragments arrel de l’explosió a molta distància i que un causés una mort.

La companyia tampoc té decidit si reclamarà a l’empresa llicenciatària de la planta accidentada i que, de moment, sense res en clar, tot són “especulacions”. De fet, ambdós directors han insistit que tampoc tenen resposta als nombrosos interrogants que planen sobre el fatídic accident , excusant-se pel fet que ocupen el càrrec recentment i no hi eren. Al seu torn, han assegurat mantenir molt bona relació tant amb el comitè d’empresa com amb les administracions que han seguit el cas.

<strong>”Una química que mira al futur”</strong>

Actualment a IQOXE hi treballen 130 persones, amb una edat mitjana de 46 anys, i una antiguitat que ronda dels 15,5 anys. El 90% dels empleats són fixes, amb l’objectiu d’arribar al 100% un cop vagi incrementant l’activitat de la zona de derivats. Bona part de l’òxid d’etilè fabricat a IQOXE -produeix 140.000 tones/any- se subministra al mateix polígon petroquímic. Segons Benito: “amb totes les plantes en marxa ara toca la consolidació, ha estat un procés llarg i tediós, la nostra prioritat és la seguretat”.

El nivell de facturació d’IQOXE es manté encara lleugerament per sota, respecte abans de l’accident, si bé el ritme de vendes ja ha arribat a nivells del 2019. El pressupost de vendes se situa aquest 2022 en els 119 milions d’euros. “És una química que mira al futur”, conclou el director general. Entre els projectes de futur, s’estan gestionant les autoritzacions per a la instal·lació d’una planta fotovoltaica d’autoconsum sobre teulades, d’1,1 MW, que permetrà cobrir el 20% del consum elèctric de la fàbrica.