Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Investigadors de la UAB desenvolupen un interruptor magnètic que redueix la despesa energètica

ACN Cerdanyola del Vallès.-Un equip internacional coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha demostrat que es pot activar i desactivar la magnetització mitjançant voltatge en una nova classe […]

Avatar
Agències 18/11/2020

ACN Cerdanyola del Vallès.-Un equip internacional coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha demostrat que es pot activar i desactivar la magnetització mitjançant voltatge en una nova classe de materials fàcils de fabricar que contenen nitrogen. Els resultats poden ser d’utilitat per millorar l’eficiència energètica de dispositius com ara telèfons mòbils, tauletes digitals o ordinadors portàtils, i s’han publicat a la revista científica Nature Communications. La investigació parteix de l’ús de corrent en l’electrònica, necessari per alimentar els endolls de casa i carregar els dispositius electrònics. El problema es planteja quan el corrent elèctric passa per un material, aquest s’escalfa, i la calor en forma d’energia es perd.

L’estudi planteja utilitzar materials magnètics que es poden reorientar mitjançant voltatge elèctric, substituint els corrents elèctrics i reduint, així, les pèrdues per calor. Aquests materials s’estudien en un camp de recerca anomenat magnetisme controlat per voltatge. La investigació ha estat dirigida pels doctors Julius de Rojas i Enric Menéndez i el professor ICREA Jordi Sort, del Departament de Física de la UAB, en col·laboració amb la Universitat de Grenoble, el HZDR Dresden, el CNM-Madrid, el CNM-Barcelona i l’ICN2. Els investigadors celebren que s’ha demostrat que és possible activar i desactivar el magnetisme en metalls que contenen nitrogen. Això significa generar o eliminar el magnetisme d’aquest material utilitzant voltatge elèctric.La recerca demostra que, aplicant voltatge elèctric al nitrur de cobalt -que no és magnètic per si sol-, els ions de nitrogen surten del material donant lloc a una estructura rica en cobalt, que és magnètica. Aplicant voltatge de signe contrari, s’aconsegueix que deixi de ser magnètic de nou. Aquest procés és reversible i es pot repetir, cosa que suggereix que aquest sistema es podria fer servir com a mitjà per escriure i emmagatzemar dades.