Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Interior alerta del risc d’incendi a l’àrea metropolitana de Barcelona i el litoral de Girona

ACN Barcelona.-El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha advertit que hi ha una especial preocupació pel risc d’incendi a la zona Metronord i Metrosud, així com al litoral de Girona, […]

Avatar
Agències 30/06/2021

ACN Barcelona.-El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha advertit que hi ha una especial preocupació pel risc d’incendi a la zona Metronord i Metrosud, així com al litoral de Girona, en la presentació del dispositiu de la campanya forestal. Elena ha fet una crida a la responsabilitat: “Ens ve un estiu complicat, l’actitud no ha de ser d’alarma però d’alerta sí”, ha advertit. Aquest estiu hi haurà més de 5.000 bombers i agents rurals i 24 mitjans aeris i s’han incorporat 92 nous camions de bombers. També s’han instal·lat 53 càmeres en 39 indrets el que per primera vegada permeten abastar tot el territori. Enguany 290 incendis han cremat 300 hectàrees, només des del 15 de juny 35 incendis han cremat 100 hectàrees, la meitat de terreny forestal.

Elena ha advertit que els principals factors de perill amb què s’afronta com són “la manca de pluja, l’estat de la vegetació, però també l’activitat humana en el medi natural”. Ha destacat que l’àrea metropolitana i el litoral de Girona són els territoris que més preocupen aquest estiu, però que “després poden ser unes altres” segons l’evolució del temps.La campanya garantirà el mínim de personal en tots els parcs de bombers, segons ha destacat el conseller, que ha dit que s’han incrementat les contractacions a 6 mesos a causa de la desestacionalització dels riscos climàtics, amb un total de 507 persones.Pel que fa a vehicles, s’incorporaran 92 noves bombes rurals pesants (BRP) amb una inversió de 40 milions distribuïts en quatre anualitats, de les quals els Bombers ja han rebut 22 unitats. Aquests nous vehicles s’afegeixen a la renovació dels 263 vehicles lleugers, que van arribar el juliol de 2020.La campanya arrenca a més, amb la instal·lació de 53 càmeres de vigilància a 39 emplaçaments distribuïts per tot el territori, que abasten les zones de més risc d’incendi forestal. Les càmeres han substituït els guaites forestals.El subdirector general operatiu de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, David Borrell, ha dit que les càmeres no són de detecció sinó de monitorització, perquè els ciutadans ja alerten dels incendis. Les càmeres serveixen per ubicar els incendis i estudiar-ne el potencial per “afinar” a l’hora d’enviar els mitjans aeris.Aquest estiu hi haurà 24 mitjans aeris per apagar els incendis que es puguin produir. Seran cinc avions de vigilància i atac, als que aviat s’hi afegiran 4 avions del ministeri; 5 helicòpters de comandament i 10 helicòpters bombarders i s’ha incorporat el primer dron de servei. El conseller ha fet una crida a la ciutadania a trucar al telèfon 112 si veu cap columna de fum o indici de foc forestal. L’any passat el 112 va rebre 7.700 trucades relacionades amb incendis forestals.