Dimecres, 29 de setembre de 2021 - Edició 1161
La República

Instal·laran una peça ‘stolperstein’ a Vallbona d’Anoia en record a Domènec Ferrer, deportat en un camp nazi

ACN Vallbona d’Anoia.-El Memorial Democràtic instal·larà aquest dijous una llamborda ‘stolperstein’ a Vallbona d’Anoia (Anoia) en homenatge a Domènec Ferrer. Nascut el 1912, va ser deportat al camp de concentració […]

Avatar
Agències 14/10/2020

ACN Vallbona d’Anoia.-El Memorial Democràtic instal·larà aquest dijous una llamborda ‘stolperstein’ a Vallbona d’Anoia (Anoia) en homenatge a Domènec Ferrer. Nascut el 1912, va ser deportat al camp de concentració nazi de Mauthausen el 24 d’agost del 1940 i el 13 de novembre de 1942 va morir a Gusen. L’homenatge es farà aquest dijous al migdia amb la presència de l’alcaldessa de Vallbona d’Anoia, Meritxell Baqué; el director del Memorial Democràtic, Jordi Font; la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, i el president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga.

Els encarregats de col·locar l”stolperstein’ seran els alumnes de l’INS Vallbona d’Anoia com a gest de les futures generacions que seguiran defensant la memòria històrica i democràtica. Tot seguit Lluís Cano interpretarà ‘El cant dels ocells’ en honor de Ferrer Torrents i a les altres víctimes de l’Holocaust.Les ‘stolpersteine’ són peces artístiques urbanes en record de persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme. Es col·loquen a la vorera de l’entrada de la darrera residència que va tenir la persona quan estava en llibertat. Amb la peça que s’instal·larà aquest dijous, al territori català hi haurà 242 llambordes d’homenatge a les víctimes. Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera Stolperstein l’any 1996. Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes a una vintena de països com ara França, Finlàndia, Lituània o fins i tot Argentina. ‘Stolpersteine’ és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Són blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades més rellevants de la víctima.L’homenatjat a Vallbona d’AnoiaDomènec Ferrer Torrents va néixer el 26 de juliol del 1912 a Vallbona, fill de Domingo Ferrer Sabaté i de Dolors Torrents Torres. Va ser alumne de l’escola de Vallbona fins el curs 1924-1925, data en què deixa de constar al registre del professorat del centre. Se suposa que durant la dècada dels anys 20 va anar a viure als voltants de Barcelona. Tant Domènec com el seu pare apareixen ressenyats al llibre de Montserrat Roig ‘Els catalans als camps nazis’. Va ser deportat al camp de concentració nazi de Mauthausen el 24 d’agost del 1940 i el 13 de novembre de 1942 va morir a Gusen.