Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Inés Arrimadas abandona la política

|

- Publicitat -

ACN Madrid – L’expresidenta de Ciutadans i exportaveu al Congrés dels Diputats Inés Arrimadas deixa la política. Segons fonts del seu entorn, Arrimadas ha rebutjat una proposta del PP per integrar-se a la formació d’Alberto Núñez Feijóo. Tot i que continuarà militant a Cs, s’aparta de qualsevol àmbit de decisió del partit. L’expresidenta de Cs ha comparegut –sense preguntes- a la sala de premsa del Congrés per oficialitzar aquesta decisió, que arriba pocs dies després que el Comitè Nacional del partit acordés també que no es presenta a les eleccions generals del 23-J. “He decidit posar punt i final a la meva etapa política i iniciar una etapa al marge”, ha dit.

Durant la seva compareixença, l’expresidenta de Ciutadans ha volgut fer balanç de 10 anys d’activitat política. Ha assegurat que en aquest període ha tingut “errors i encerts”, però “sempre” ha adoptat les decisions “pensant que eren el millor per al nostre país”. Ha agraït la tasca a l’exlíder de Cs Albert Rivera, i als seus companys del Congrés i del Parlament de Catalunya, així com als adversaris polítics “dels què he aprés molt”.

Publicitat

<strong>”Seguirà lluitant” per una “Espanya de lliures i iguals”</strong>

Malgrat que abandona la política, ha insistit en el seu discurs sobre la necessitat d’un projecte per a una Espanya “de lliures i iguals”. “Inicio una nova etapa al marge de la política”, ha dit, “però mantinc el meu compromís en l’Espanya en què crec, perquè els principis es poden defensar des de les institucions o fora d’elles”, i perquè “tots fem i som Espanya”. Per aquest motiu, ha dit, “seguiré lliurant per aquesta Espanya de lliures i iguals”.

<strong>Demana contundència contra el nacionalisme català</strong>

En el seu discurs de comiat, Arrimadas també s’ha volgut dirigir als “ciutadans de Catalunya”, on va representar, ha dit, “al partit que va aixecar la veu, va trencar el silenci i es va enfrontar per primera vegada amb èxit al règim nacionalista”. Amb aquella “victòria”, segons Arrimadas, “vam demostrar que l’única via per vèncer el nacionalisme és plantar-li cara sense complexos, desmuntant els seus mantres i sense caure en la temptació de l’apaivagament”.

En aquest marc de discurs, ha volgut “donar les gràcies a tots els catalans que amb valentia van anar a votar a les urnes i van frenar democràticament el cop d’Estat del 2017”. Per tot això, ha dit “Ciutadans segueix essent la referència constitucionalista a Catalunya” i “ho seguirà essent els pròxims anys davant els desafiaments que, per desgràcia, segueixen existint”

També ha defensat en públic la decisió de Cs de no presentar-se a les pròximes generals, que va generar dures crítiques per part del portaveu adjunt de Cs al Congrés, Edmundo Bal, que va qualificar de “covards” els membres de la direcció. Segons Arrimadas, contràriament al que han apuntat els crítics, és una decisió “intel·ligent”.

Arrimadas culmina d’aquesta manera un procés en què s’ha anat apartant gradualment de la direcció estratègica de Cs. Després del fiasco del seu partit a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021, en què va perdre 30 escons, la fallida moció de censura contra el PP a Múrcia i els resultats pèssims a les eleccions andaluses, on va passar de formar part del govern a tenir zero diputats, va decidir abandonar la presidència del partit i obrir un procés de “refundació”.

Les primàries van enfrontar el seu portaveu adjunt, Edmundo Bal, amb la nova cúpula que ella impulsava, amb Adrián Vázquez i Patricia Guasp com a caps de llista. El resultat de les eleccions municipals i autonòmiques d’aquest 2023, on Cs ha passat de ser la tercera força a sumar només 300.000 vots a tot l’Estat, un 1,35% del total, han precipitat la decisió.

Posa punt i final a una carrera que va iniciar al Parlament el desembre del 2012. S’hi va estar 7 anys fins al 2019. Una etapa marcada pel procés i l’1-O. A Catalunya, va exercir de cap de l’oposició des del 2015 al 2019 i el seu millor moment va ser a les eleccions al Parlament del desembre del 2017, quan va guanyar les eleccions amb 36 diputats. Tot i així es va quedar a l’oposició i es va formar un govern independentista Junts-ERC.

El 2019 Arrimadas decideix fer el salt a Madrid com a diputada al Congrés. Les eleccions van suposar una patacada pel partit liberal i van provocar la dimissió del llavors líder de la formació, Albert Rivera. Amb ella al capdavant, El grup parlamentari de 10 diputats es va fracturar, va perdre un dels seus membres, i de mica en mica es va escorar fins a ser irrellevant al mapa de les aliances.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió