Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Impulsen un projecte per dissenyar un prototip capaç de detectar la covid-19 en diferents superfícies i materials

ACN Madrid .-L’Institut Carlos III financia un projecte per dissenyar un prototip capaç de detectar la covid-19 en diferents superfícies i materials. L’estudi, on participen diverses institucions d’Andalusia i Tedax […]

Avatar
Agències 15/04/2020

ACN Madrid .-L’Institut Carlos III financia un projecte per dissenyar un prototip capaç de detectar la covid-19 en diferents superfícies i materials. L’estudi, on participen diverses institucions d’Andalusia i Tedax de la Policia Nacional, comptarà amb un equip multidisciplinar amb científics amb l’objectiu de lluitar per “contenir la pandèmia i evitar nous contagis” detectant “amb precisió” les superfícies contaminades. La comissaria principal i cap de personal de la Policia Nacional, María Pilar Allué, ha anunciat el projecte durant la roda de premsa del comitè tècnic i ha explicat que en l’estudi es combinaran tecnologies òptiques sumades a les últimes “experiències en intel•ligència artificial”.

“És un gran desafiament no només científic sinó també tecnològic”, ha dit. En aquest sentit, ha recordat que, a hores d’ara, es desconeix quina és la interacció del virus amb la llum o la seva permanència en determinats materials.L’Institut Carlos III, que depèn del Ministeri de Ciència i Innovació, ha aportat 500.0000 euros per a la investigació del prototip que permeti fer un anàlisi ràpid i “sense contacte de superfícies contaminades” pel virus. L’estudi s’emmarca en la convocatòria extraordinària de Projectes d’Investigació sobre el SARS-CoV-1 i la malaltia Covid-19 i es tracta d’una proposta presentada per un grup d’investigadors de diverses institucions andaluses. El projecte suposaria, segons els experts, una “gran contribució” als esforços per contenir la pandèmia i evitar nous contagis perquè permetria detectar amb “precisió” i sense contacte directe les superfícies contaminades pel coronavirus. L’objectiu, tenint en compte que a hores d’ara no hi ha mètodes de detecció i visualització del virus, és desenvolupar un prototip portàtil que combinaria sistemes de lectura d’imatges (amb raig ultravioletes i infrarojos tèrmics) amb els anàlisis mitjançant l’òptica computacional i d’intel•ligència artificial. El prototip permetria avançar en els mètodes de neteja i descontaminació de dispositius mèdics, instal•lacions i la reducció dels contagis per contacte. Els científics que participen en el projecte creuen que en només tres mesos es podrien començar a obtenir els primers resultats, tot i que la investigació tindrà una durada de vuit mesos. Equip multidisciplinar L’equip multidisciplinar està integrat per membres de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de Sevilla, l’hospital Universitari Virgen del Rocio, l’Institut de Biomedicina de Sevilla, la Xarxa Andalusa de disseny i la translació de teràpies avançades, el Tedax-NRBQ de la Policia Nacional, l’Observatori Astronòmic de Calar Alto, el Projecte HUMAINT de Joint Research Centre de la Comissió Europea i la Corporació Tecnològica d’Andalusia.