Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Imaz (Repsol) demana una coalició empresarial per no mirar tant el benefici a curt termini i millorar la sostenibilitat

ACN Barcelona.-El conseller delegat de Repsol, Jon Josu Imaz, ha demanat una coalició empresarial per no mirar tant el benefici a curt termini i centrar-se a millorar la sostenibilitat de […]

Avatar
Agències 17/06/2021

ACN Barcelona.-El conseller delegat de Repsol, Jon Josu Imaz, ha demanat una coalició empresarial per no mirar tant el benefici a curt termini i centrar-se a millorar la sostenibilitat de les companyies per complir amb els objectius climàtics. En una conferència a la XXXVI Reunió Anual del Cercle d’Economia, ha dit que les empreses que estan apostant per energies renovables necessiten “marge de maniobra”. “La resposta per part de l’empresa no ha de ser posar tots els ous a la cistella dels beneficis”, ha reblat. A la sessió ha estat acompanyat per Philipp Hildebrand, vicepresident de BlackRock i Francisco Reynés, president de Naturgy, que ha exigit una transició ecològica justa amb les empreses que han de fer-la i amb “objectius realistes”.

La conversa entre els tres dirigents de dues grans empreses del sector de l’energia i el fons inversor ha girat entorn del canvi climàtic i de l’impacte que tindrà en els valors empresarials. Hildebrand ha advertit que, en cas de no fer res per rebaixar les emissions de CO₂, es perdrà un “25% de l’economia global en 20 anys i és un preu molt dramàtic a pagar en termes econòmics”.Els empresaris han coincidit a dir que cal “reconstruir” el sistema capitalista per acceptar taxes més baixes de rendibilitat a curt termini, per assegurar una estabilitat en el futur. Ha remarcat aquesta qüestió especialment el conseller delegat de Repsol que ha apostat per teixir una “coalició” dins les empreses entre els membres de les juntes, els accionistes, els empleats i alts comandaments per consolidar com “anar cap a la direcció adequada”.Complir amb els beneficis que reclamen els accionistes semestre a semestre i els propòsits sostenibles “no és fàcil”, ha admès Imaz, que proposa mesurar els objectius de reducció d’empremta de carboni, així com els resultats.En aquest sentit, el president de Naturgy ha posat èmfasi en la necessitat que els objectius mediambientals que situen els governs i la Unió Europea siguin “justos també per les empreses que han de fer” aquesta reconversió, amb objectius “ambiciosos però realistes” que permetin assolir els propòsits dels inversors.”Si ens passem d’ambiciosos podríem fracassar, però si ens passem de mandrosos ens trobarem en una posició en la qual no volem ser el 2025″, ha afegit. Reynés ha dit que ara mateix la societat ja està demanant a empreses com la seva que tanquin les plantes de carbó i que treballin amb energia neta, però ha advertit que és un procés que portarà temps. Tot i l’advertència, ha pronosticat que “la majoria d’empreses sí que s’adaptaran i seguiran sent competitives en la nova situació”.Fent referència a aquesta millora del sistema capitalista per enfrontar l’emergència climàtica, Reynés ha volgut reivindicar que el model econòmic funciona. “Ara estem molt millor que a principis del segle passat i en part ha sigut gràcies a això. El sistema ha de ser canviat o adaptat a un nou món, però no és just dir que el sistema no ha proporcionat a una gran part de la humanitat un millor estàndard de vida”, ha dit.El vicepresident de BlackRock ha afegit que “el capital privat ha despertat” i ha començat “la redistribució tectònica” cap a la sostenibilitat i els objectius climàtics, de neutralitat d’emissions el 2050. “El capital privat ha reconegut que el risc climàtic és un risc per la inversió”, ha dit Hildebrand que ha admès seran les empreses qui hauran de fer les inversions més importants, encara que els governs estiguin disposats a gastar “més recursos que mai en temps de pau”.