Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Illa manté que el govern espanyol comptava amb un grup d’experts “multidisciplinari” per preparar la desescalada

ACN Madrid .-El ministre de Sanitat, Salvador Illa, manté que el govern espanyol comptava amb un grup d’experts “multidisciplinari” per preparar el pla de desescalada, tot i que era un […]

Avatar
Agències 30/07/2020

ACN Madrid .-El ministre de Sanitat, Salvador Illa, manté que el govern espanyol comptava amb un grup d’experts “multidisciplinari” per preparar el pla de desescalada, tot i que era un grup tècnic de treballadors públics del ministeri qui s’encarregava d’avaluar els canvis de fase. Sanitat, a més, ha detallat que també comptaven amb un altre grup de treball multidisciplinari creat pel Ministeri de Ciència amb investigadors internacionals. Illa ha respost així a les preguntes que diferents grups, entre ells el PP, a la Comissió de Sanitat després de les informacions publicades aquest dijous per diverses mitjans que asseguren que el comitè d’experts en desescalada no existia.

Illa ha detallat que l’executiu ha comptat durant tot el procés amb diversos grups de treball. En primer lloc el comitè científic, amb Fernando Simón al capdavant i sis tècnics “de prestigi nacional i internacional”, que han mantingut trobades setmanals amb el president del govern espanyol durant l’estat d’alarma i la desescalada. En segon lloc, un grup multidisciplinar d’experts “consultats” per a la “feina preparatòria dels temes a tractar en el pla de desescalada”. Aquest grup, comptava amb sociòlegs, economistes o comunicadors, ha detallat Illa. En relació a aquest grup, Sanitat concreta en una nota que a vicepresidenta quarta, Teresa Ribera, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el secretari general de Presidència, Félix Bolaños, juntament amb equips de funcionaris dels tres departaments van facilitar la coordinació de l’anàlisi de les propostes per al pla. En aquest procés, van comptar amb aportacions d’experts en “diferents disciplines i filiacions professionals, els noms dels quals es van facilitar a la premsa el 26 d’abril”. En relació als canvis de fase, Sanitat assegura que va anar precedit d’un anàlisis tècnic de la situació epidemiològica de cada CCAA i de “continues reunions bilaterals”. “Una avaluació realitzada pels equips tècnics de funcionaris i empleats públics tant de Sanitat com de les CCAA”, detallen al comunicat. Segons la nota i Illa, l’equip tècnic ha estat liderat pe la Directora General de Salut Pública, Pilar Aparicio, i el CCAES, amb el seu director Fernando Simón. “Aquest grup ha estat format, a més, per treballadors públics experts en salut pública i epidemiologia i reforçat amb professionals del mateix perfil”, insisteixen. Finalment, el govern espanyol va encarregar també al ministre de Ciència, Pedro Duque, la creació d’un altre grup de amb investigadors de “prestigi internacional provinents de diverses disciplines”. La decisió final, del ministreLa diputada popular Cuca Gamarra ha acusat l’executiu de mentir i d’adoptar decisions “polítiques”. Durant la seva intervenció, Illa ha negat haver “mentit” i ha reiterat que els canvis de fase es prenien en base a criteris tècnics. “L’última paraula la tenia el ministre de Sanitat”, ha afegit.