Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Illa diu que Espanya ja ha arribat al pic de casos de coronavirus i que ara l’objectiu és “doblegar la corba”

ACN Madrid.-El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que les dades d’aquest dilluns confirmen que l’Estat espanyol ja ha arribat al pic de casos de coronavirus i que s’ha […]

Avatar
Agències 13/04/2020

ACN Madrid.-El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que les dades d’aquest dilluns confirmen que l’Estat espanyol ja ha arribat al pic de casos de coronavirus i que s’ha superat la “primera etapa”. Segons el ministre de Sanitat, Espanya ja està en una “segona fase” en la qual l’objectiu d’aquesta setmana ja és “doblegar la corba”. En roda de premsa des de la Moncloa aquest migdia, Illa ha remarcat que, encara que s’ hagi reprès l’activitat econòmica en certs sectors, Espanya segueix en “fase de confinament” i encara no s’ha iniciat “cap procés de desescalada”. “L’objectiu és seguir combatent per doblegar la corba del virus amb les mesures de confinament”, ha apuntat, i ha dit que els desplaçaments segueixen restringits.

D’altra banda, Illa ha explicat que aquesta reunió mantindrà una reunió amb els consellers de Sanitat de les Comunitats Autònomes i ha afirmat que el govern espanyol vol “reforçar la coordinació” i la comunicació amb les autonomies.Desescalada, en “fase d’estudi”Illa ha explicat que la desescalada està en “fase d’estudi” i encara no té calendari. El ministre ha dit que no descarten cap escenari: “Estem estudiant diverses opcions”. El ministre de Sanitat ha explicat que ho faran en col·laboració amb les autonomies i ha dit que cadascuna designarà un responsable per abordar la desescalada amb el govern espanyol.Aquesta setmana establiran els mecanismes de treball per treballar “de la forma més consensuada possible”. Illa ha avisat que la desescalada implicarà “una nova normalitat” i caldrà aprendre a relacionar-se “d’una forma diferent”.Focus de contagisIlla ha afirmat que les autoritats sanitàries creuen que actualment els focus de contagi són els domicilis i les residències d’avis. Els domicilis són un “focus important” i ha recomanat aïllar-se si es tenen símptomes. També ha citat com a centres de contagi altres llocs on hi ha circulació de persones i ha remarcat la importància de la higiene i de mantenir les distàncies, d’almenys un metre.Amb relació a les residències d’avis, Illa ha dit que segueixen requerint informació addicional sobre les defuncions a aquests centres a les Comunitats Autònomes. El ministre ha afirmat que la donaran a conèixer quan la tinguin tota i l’hagin pogut analitzar.Estudi estadísticPel que fa a l’estudi estadístic per determinar quantes persones han passat la malaltia, Illa ha dit que els tests a les 60.000 persones començaran “en els pròxims dies”. El ministre de Sanitat ha explicat que s’està “ultimant l’operatiu logístic”. Illa ha esperat tenir dades en dues o tres setmanes.800.000 testsIlla ha estimat que s’haurien fet ja uns 800.000 tests a Espanya. Són uns 20.000 diaris. El ministre de Sanitat ha remarcat que cal seguir ampliant el nombre de proves PCR que es fan i ha dit que en els pròxims dies podran donar notícies de l’ampliació de la capacitat per fer test.