Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

Illa defensa “la lliure concurrència” en la prestació del servei del Rodalies de Lleida quan es traspassi

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El primer secretari del PSC, Salvador Illa, creu que el traspàs del servei de Rodalies a Lleida s’hauria de fer per “lliure concurrència”. Ho ha dit en el fòrum ‘El despegue de Catalunya’ organitzat per ‘ElEconomista.es’, on també ha situat la decisió sobre com generar més capacitat a l’aeroport del Prat com una de les més rellevants que ha de prendre el país en el pròxim any i mig. El líder socialista ha demanat que Catalunya “s’ordeni políticament” per a poder-se “enlairar”, “respectar el marc de cada institució, com els ajuntaments” i “recuperar el principi d’autoexigència i abandonar el victimisme”. També ha dit que amb l’inici d’una nova legislatura espanyola, l’any vinent, s’hauria d’abordar el model de finançament.

Pel que fa al traspàs de Rodalies, Illa ha dit que el primer punt de col·laboració entre el govern espanyol i la Generalitat ha de ser la signatura d’un contracte programa. El líder del PSC creu que s’hauria de “començar a parlar aquí de com transferir el servei a la Generalitat” i que s’hauria de prestar “per lliure concurrència”. En aquest sentit, ha posat damunt la taula que s’hauria de poder presentar els operadors que ho considerin i veure si s’ho acaba enduent Ferrocarrils o Renfe, per exemple. “Defensaré que la Generalitat presti el servei quan sigui, però fer-ho amb lliure concurrència”, ha manifestat. El Govern va adjudicar el 2021 a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya la gestió del servei de Rodalies de Lleida a partir del 2024.

Publicitat

Illa -que ha participat al fòrum acompanyat pel president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i la consellera delegada de Savills Barcelona, Anna Gener- també ha rebutjat que s’hagi d’aplicar canvis en fiscalitat a curt termini. Ha demanat “prudència” i ha dit que amb aquesta fiscalitat, el país està creixent. En canvi, Sánchez Llibre ha lamentat que Catalunya no té una fiscalitat competitiva i ha apuntat que l’impost de patrimoni hauria de ser declarat inconstitucional.

Pel que fa al debat sobre el finançament, creu que s’hauria d’abordar a l’inici d’una nova legislatura espanyola “amb realisme i ambició”. Tanmateix, ha assegurat que “el que més ha afectat que Catalunya no hagi desenvolupat tot el seu potencial és que s’han fixat prioritats equivocades”. En aquest sentit, ha dit que no s’han fet projectes ni s’ha reclamat que es facin. També ha lamentat la “vena victimista” al país, i ha dit que hi ha qüestions que depenen de la Generalitat que tampoc s’han fet com tocaven.

A tall d’exemple, i amb el debat sobre la sequera damunt la taula, Illa ha criticat que “dos de cada tres euros de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a fer inversions hidràuliques s’han quedat al calaix”. També ha recriminat que s’estigui tardant “30 anys per decidir on passa una infraestructura”, en referència al traçat de la B-40.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió