Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Illa defensa els indults des d’Extremadura: “No són una esmena a cap tribunal i sí un acte d’intel·ligència política”

ACN Barcelona.-El líder del PSC i cap de l’oposició, Salvador Illa, ha defensat aquest diumenge els indults als nou presos del procés en un acte del PSOE d’Extremadura. “No són […]

Avatar
Agències 27/06/2021

ACN Barcelona.-El líder del PSC i cap de l’oposició, Salvador Illa, ha defensat aquest diumenge els indults als nou presos del procés en un acte del PSOE d’Extremadura. “No són una decisió conjuntural ni una esmena a cap tribunal. Són una reafirmació de l’estat de dret, un gest de magnanimitat i un acte de valentia i intel·ligència política”, ha afirmat Illa, que considera que aquesta mesura de gràcia ajudarà a “obrir un temps nou” a Catalunya. En paral·lel, el líder del PSC ha insistit al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha de ser ell qui faci “el següent pas” i convoqui al juliol una taula de diàleg entre partits catalans. “Si el diàleg Estat-Generalitat no ve complementat amb un diàleg a Catalunya, naixerà coix”, ha avisat Illa.

El cap de l’oposició al Parlament ha desgranat durant el seu discurs el que considera les “cinc grans mentides” sobre les quals s’ha fonamentat l’independentisme. “Primer s’ha basat en una falsa majoria que no existeix i després amb institucions falses com el Consell per la República o la figura del president legítim”, ha assenyalat Illa. “Després s’han inventat uns drets ficticis i que no existeixen com el dret a l’autodeterminació o l’amnistia, que no és possible en el nostre ordenament jurídic”, ha continuat el líder del PSC. “La quarta mentida és vincular els avenços socials amb postures rupturistes. Això no és cert i només s’avança amb lleialtat i cooperació, com s’ha demostrat amb la pandèmia”, ha remarcat Illa, que seguidament ha llançat un dard al president Aragonès. “Si algú és d’esquerres de veritat no pot ser independentista”, ha deixat anar el cap de l’oposició al Parlament. “La cinquena i última mentida és assegurar que l’última dècada a Catalunya ha estat bona, quan han estat els pitjors 10 anys dels últims 300. Amb pèrdues econòmiques, socials, de convivència i de reputació internacional”, ha enumerat Illa, que ha posat dues regles i una línia vermella per tornar a aquest “temps nou” a Catalunya. “Les regles són dir la veritat i no generar falses expectatives amb l’amnistia i l’autodeterminació, i tornar a unir la societat catalana”, ha reclamat el líder del PSC, que com a única línia vermella ha posat el “respecte a l’estat de dret”. Illa, a Aznar: “La política no es fa mai des de l’amenaça”Finalment, Illa ha volgut respondre a les ‘amenaces’ de l’expresident del govern espanyol José María Aznar, amb el seu missatge per a empresaris i bisbes “d’apuntar i no oblidar”. “Que prengui les notes que vulgui, però sembla que n’ha pres poques del què ha passat a Catalunya i a Espanya en els últims anys”, ha criticat el líder del PSC. “La política no es fa mai des de l’amenaça, sinó des de l’argumentació, la discussió i el convenciment de l’altre”, ha reflexionat en veu alta Illa. “Amb aquesta formula no portarà res de nou a Catalunya”, ha conclòs el cap de l’oposició al Parlament.