Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Illa considera un error la manifestació de la plaça Colón de Madrid perquè dona aire als enfrontaments territorials

ACN Barcelona.-El cap de l’oposició i secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, considera un error la convocatòria de la manifestació que formacions unionistes han convocat aquest diumenge a la plaça […]

Agències 13/06/2021

ACN Barcelona.-El cap de l’oposició i secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, considera un error la convocatòria de la manifestació que formacions unionistes han convocat aquest diumenge a la plaça Colón de Madrid. En una entrevista al programa “Via Lliure” de RAC1, Illa ha assegurat que concentracions d’aquest tipus donen aire als enfrontaments territorials, amb postures que “van en contra i no proposen res de positiu”. En aquest sentit, també ha assegurat que la manifestació no tindrà conseqüències en la decisió de l’executiu espanyol sobre els indults, tot remarcant que la decisió del consell de ministres ja s’ha anunciat, i que ara s’estan redactant els expedients amb cura perquè estiguin sòlidament fonamentats i ben treballats.

“És un error fer actes d’aquest tipus, des del respecte pels que es manifesten, perquè dona aire a enfrontaments territorials i a postures que sempre van en contra i no proposen res de positiu”, ha assenyalat Illa. Per aquest motiu, creu que el problema polític català ha de passar per obrir un temps nou, mai amb manifestacions que recorden a d’altres concentracions que “no van contribuir a res”.Sobre els indults, avança que la manifestació ni incidirà en el posicionament de l’executiu espanyol. “La decisió del consell de ministres s’ha anunciat, es pren en base a conviccions, no en base a una manifestació concreta”, assenyala. “El president del govern té conviccions molt sòlides sobre les relacions amb Catalunya”, afegeix.Pel que fa als expedients, assegura que s’estan redactant perquè estiguin “sòlidament fonamentats”. “Hi ha gent que espera un error de fonamentació, han d’estar ben armats i treballats”, adverteix. Illa aposta perquè les relacions polítiques amb Catalunya parteixin d’una triple base per generar un clima de confiança que d’entrada ha de comptar amb “dir la veritat”, i reconèixer que la petició d’amnistia “genera un horitzó inviable”. A més, demana no dividir per obtenir un consens ampli, i marca com a línia vermella respectar el marc de convivència i no defensar la unilateralitat. Sobre un eventual retorn a Catalunya de Carles Puigdemont, ha insistit que no s’ha de trencar amb l’estat de dret, i que aquest estableix l’indult com a eina per avançar en la resolució de la situació política catalana. En aquest sentit, respon a la candidata a liderar Podem Ione Belarra, que optava per no detenir l’expresident si tornava: “Planteja una solució que és incapaç de detallar com es faria”, apunta.Diàleg i EstatutSobre la taula de diàleg, recalca que la proposta d’ERC establia la participació dels governs espanyol i català, motiu pel qual això descartaria d’entrada la participació del president dels republicans, Oriol Junqueras. “Si es vol obrir un diàleg per altres vies estic disposat a considerar-ho”, afegeix, tot demanant que també es creï un procediment de diàleg també entre les formacions catalanes per abordar el futur amb partits independentistes i no independentistes.Illa també defensa treballar per una reforma estatuària si s’obre aquesta via de diàleg. “Vull pensar que la ciutadania hi donaria un suport suficient, no em poso en un escenari on es tombi”, assegura.