Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Iguana Teatre porta al Tantarantana ‘Llum trencada’, un mosaic d’històries de guerra, dones i república

ACN Barcelona.-La companyia mallorquina Iguana Teatre aterra aquest dijous a la sala Àtic22 del Teatre Tantarantana amb l’obra ‘Llum trencada’, un text que uneix diferents històries de guerra centralitzades en […]

Avatar
Agències 30/01/2020

ACN Barcelona.-La companyia mallorquina Iguana Teatre aterra aquest dijous a la sala Àtic22 del Teatre Tantarantana amb l’obra ‘Llum trencada’, un text que uneix diferents històries de guerra centralitzades en les dones i la República. El muntatge va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Palma d’Arts Escèniques 2018 i està dirigit per Pere Fullana, amb la dramatúrgia d’Aina Salom i Carme Planells i les interpretacions de Marina Nicolau, Catalina Florit i Irene Soler. L’obra ofereix una visió de gènere del conflicte bèl·lic, la guerra i la postguerra, des del punt de vista de les dones que l’han viscut i patit. “Qui realment pateix són les dones, les que han de carregar la família quan l’home ha desaparegut, patint en carn pròpia totes les vicissituds de la guerra”, ha explicat a l’ACN el director, Pere Fullana.

El text pren com a punt de partida els llibres ‘Dones republicanes. Memòria de la Guerrra Civil a Mallorca’ de Margalida Capellà i continua el treball de l’anterior proposta d’Iguana Teatre, ‘Mar de Fons’, que va passar la temporada passada pel Teatre Lliure. Malgrat se centra en la Guerra Civil espanyola i la repressió́ posterior a Mallorca, la intenció és que el missatge s’extrapoli a la situació de les dones en qualsevol conflicte.L’espectacle, que es podrà veure fins al 9 de febrer, recupera algunes històries de les dones que van anar a presó, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre. També reivindica el paper d’altres dones, activistes, “fortes i valentes”, que s’atreviren a enfrontar-se amb els qui les volien fer callar.”És dur de pair aquestes històries. M’ha fet replantejar idees pròpies meves i veure tota la lluita que encara queda per fer. Aquesta obra funciona pel context en el que estem”, ha assegurat a l’ACN l’actriu Marina Nicolau.Marina Nicolau, Catalina Florit i Irene Soler interpreten múltiples personatges en sis històries de dones “que fins ara havien callat, per pressions o per por de recordar i també perquè havien interioritzat el sentiment de ser molt poc importants o fins i tot, culpables”. El director Pere Fullana assegura que volien explicar que la guerra civil va suposar un “trencament de l’esperança de les dones d’aconseguir un estatus semblant al de l’home”. D’aquí el títol de l’obra, ‘Llum trencada’, per la llum que suposava, segons transmet l’obra, la Segona República.