Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Iglesias creu que l’aprovació dels PGE és un pas més cap a la consolidació d’una “cultura de coalició”

ACN Barcelona.-El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, creu que l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) suposa un pas més cap a la consolidació d’una “cultura de coalició” […]

Avatar
Agències 05/12/2020

ACN Barcelona.-El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, creu que l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) suposa un pas més cap a la consolidació d’una “cultura de coalició” a Espanya. Durant la reunió del consell confederal d’Unidas Podemos, En Comú Podem i Galicia en Común, Iglesias ha subratllat que els últims esdeveniments polítics defineixen “l’èxit” dels plantejaments de la seva formació i ha defensat les discrepàncies que ha tingut amb el PSOE. “Les tensions en qualsevol govern de coalició són normals; hem d’entendre que els conflictes són la base de la democràcia”, ha expressat. En aquest sentit, Iglesias ha celebrat que s’hagi consolidat “una majoria progressista i plurinacional” per tirar endavant els comptes.

Per altra banda, el també secretari general de Podemos ha carregat durament contra les formacions polítiques de la dreta, a qui ha acusat de “no tenir un projecte de país”. “No han estat capaces d’arribar a acords amb forces moderades no espanyolistes”, ha comentat. Per Iglesias, la proposta “d’un estat més centralista” per part de les dretes serà “el mateix plantejament que les acabarà expulsant”.Defensa dels pressupostosDurant la seva intervenció, Iglesias ha defensat el fort component social que tenen els PGE, aprovats aquest divendres al Congrés dels Diputats. “Es tracta dels pressupostos més progressistes de la història, i hem de celebrar que hem estat capaços de construir una majoria consolidada”, ha subratllat. Tot i que ha reconegut que encara hi ha mesures de justícia fiscal que són “insuficients”, ha destacat que les grans fortunes “acabaran aportant més al benestar del país”.En relació amb aquest últim punt, el vicepresident del govern espanyol ha posat en relleu la tasca de les diferents organitzacions socials de l’Estat i les ha animat a seguir “pressionant” el govern. “Quan a un govern només el pressionen els poders econòmics i mediàtics, tots sabem què acaba passant; si també pressionen els que treballen des de la societat civil, els resultats són millors per a tots”, ha assenyalat.Bones paraules per EuropaIglesias també ha volgut dedicar unes paraules d’agraïment a les institucions europees, que amb l’aprovació del pla de rescat han demostrat que “una altra Europa és possible”. “Davant l’austeritat de l’anterior crisi, avui tenim un acord que expressa un nou consens i que suposarà una important transferència de fons”, ha comentat. Per secretari general de Podemos, les ajudes seran fonamentals per “reestructurar les debilitats històriques d’un model productiu basat excessivament en el turisme, la construcció i la contractació pública”.Garzón vol aconseguir més aliancesLa reunió del consell confederal també ha comptat amb la participació del coordinador general d’Izquierda Unida, Alberto Garzón. El també ministre de Consum ha defensat la necessitat de teixir “noves aliances socials i no només polítiques” per “afavorir la transformació del país” i allunyar-se de “comportaments clientelars”. Per altra banda, ha alertat que les formacions polítiques a l’oposició “atacaran durament” la gestió del govern, especialment a figues com Pablo Iglesias. En aquest sentit, ha fet una crida a “seguir construint fortaleses” i a “protegir-se” davant l’ofensiva que s’acosta.