Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Identifiquen gens relacionats amb el diferent grau d’agressivitat del càncer segons el sexe en la mosca del vinagre

ACN Barcelona.-Un estudi de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) ha identificat possibles reguladors de les diferències en tumors entre els dos sexes utilitzant com a model la mosca del […]

Avatar
Agències 16/08/2019

ACN Barcelona.-Un estudi de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) ha identificat possibles reguladors de les diferències en tumors entre els dos sexes utilitzant com a model la mosca del vinagre, ‘Drosophila melanogaster’. La investigació, publicada a Science Advances, compara a nivell molecular tumors cerebrals de mosques mascle i femella i identifica proteïnes responsables del diferent grau d’agressivitat. Pot servir per ajudar a comprendre les diferències en incidència i supervivència al càncer entre homes i dones i trobar tractaments específics i més efectius, ja que aquests gens podrien ser dianes potencials per a neutralitzar el seu grau de malignitat.

Entre les proteïnes identificades en aquest estudi els investigadors es van centrar en una nomenada Phf7, que també es troba en humans. Phf7 està present en cèl·lules tumorals de mascles, on el tumor és més agressiu, i absent en cèl·lules tumorals de femelles. Els investigadors van descobrir que en eliminar aquesta proteïna en mosques mascles, l’agressivitat dels tumors es reduïa notablement, arribant a nivells similars als de tumors de mosques femella.Aquest estudi va ser dut a terme a la mosca del vinagre ‘Drosophila melanogaster’, un model experimental que compta amb més de cent anys d’història i en el qual s’han descobert moltes de les proteïnes que són de gran rellevància en càncer humà. En les últimes dècades s’han desenvolupat a la mosca del vinagre models experimentals de diferents tipus de tumors humans com leucèmia, neuroblastoma, glioblastoma i càncer d’ovaris, entre d’altres, segons informa l’IRB Barcelona en un comunicat.