Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Identifiquen 64 gens que impulsen l’hematopoesi clonal, una condició associada a malalties cardiovasculars

ACN Barcelona – El laboratori de Genòmica Biomèdica de l’IRB Barcelona ha identificat 64 gens que impulsen l’hematopoesi clonal, una condició que s’associa a diverses malalties cardiovasculars, com per exemple […]

Agències 02/08/2022

ACN Barcelona – El laboratori de Genòmica Biomèdica de l’IRB Barcelona ha identificat 64 gens que impulsen l’hematopoesi clonal, una condició que s’associa a diverses malalties cardiovasculars, com per exemple l’infart de miocardi. Els investigadors han treballat amb dades de 12.000 pacients oncològics i han emprat eines computacionals i mètodes de genòmica del càncer per identificar gens sota selecció positiva i descobrir els conductors d’aquesta condiciól. Tot i no ser pròpiament una malaltia, l’hematopoesi clonal augmenta la probabilitat de desenvolupar neoplàsies malignes a la sang, així com futures afeccions cardiovasculars.  

A més, aquesta condició està estretament relacionada amb l’envelliment i els pacients oncològics que han rebut tractament de quimioteràpia tenen més probabilitats de desenvolupar-la.

En l’estudi, els resultats dels quals han estat publicats a la revista ‘Nature Communications’, els investigadors van invertir la metodologia utilitzada en la identificació de mutacions somàtiques en tumors per identificar les mutacions somàtiques de les cèl·lules sanguínies.

La base d’aquesta estratègia recau en el fet que, tant el desenvolupament del càncer com el de l’hemopoesi clonal, es caracteritzen per una selecció positiva de mutacions avantatjoses i que, per tant, si s’adapten de manera adequada les eines i els conjunts de dades que es fan servir per identificar els gens conductors del càncer, també podrien servir per avançar en la investigació de l’hematopoesi clonal.