Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

ICL inaugura la rampa de Cabanasses, un túnel de 5 quilòmetres que permetrà doblar la producció a les mines de Súria

ACN Súria.-ICL, l’empresa que gestiona les mines del Bages, ha inaugurat aquest divendres la rampa de Cabanasses, un túnel de 5 quilòmetres de longitud, com el Túnel del Cadí, però […]

Avatar
Agències 09/07/2021

ACN Súria.-ICL, l’empresa que gestiona les mines del Bages, ha inaugurat aquest divendres la rampa de Cabanasses, un túnel de 5 quilòmetres de longitud, com el Túnel del Cadí, però amb un desnivell del 19%. La infraestructura permetrà doblar l’extracció de potassa a Súria, i es passarà de les 500.000 tones anuals a un milió. L’obra s’hauria d’haver enllestit en dos anys, però s’ha allargat una dècada per l’alta complexitat i per diversos entrebancs judicials. Segons l’empresa, la infraestructura permetrà reduir el pas d’uns 800 camions diaris per Súria. Els ecologistes però, posen el crit al cel i alerten que l’augment de producció suposarà més runam salí, quan el compromís és reduir-lo. De fet, el Govern estudia l’ampliació del runam de Súria.

Després de gairebé 10 anys, finalment ICL ha inaugurat la rampa de Cabanasses. Ho ha fet amb un acte a les portes de la boca del túnel i amb la presència dels tres últims consellers de Territori –Jordi Puigneró, Damià Calvet i Josep Rull-, i nombrosos alcaldes i empresaris de la comarca. La rampa de Cabanasses, l’obra més complexa de Catalunya, segons ICL, és un túnel que connecta amb la mina, a 900 metres de profunditat sota terra. En la construcció de l’obra hi ha treballat un centenar d’empreses i unes 700 persones. A banda del túnel, també s’ha construït una cinta que transporta el mineral fins a les instal•lacions de Súria. D’aquesta manera, l’empresa evita el pas d’uns 800 camions diaris pel nucli urbà de la població.La infraestructura permetrà doblar la producció de potassa a Súria, i es passarà de 500.000 tones anuals a un milió. Segons el president d’ICL Iberia, Carles Aleman, l’obra permetrà garantir el futur de la mineria al Bages i mantenir els 1.200 llocs de treball que genera de manera directa. Els ecologistes però, alerten que l’augment de la producció suposarà un increment del runam salí. De fet, ICL ha sol•licitat l’ampliació del runam de Súria i ara el Govern ho està estudiant. Respecte a això, el vicepresident Jordi Puigneró –que ha explicat que és nét d’un miner de Súria- ha remarcat que “el Govern de Catalunya sempre estarà al costat de les polítiques de generació de treball i de feina de qualitat respectant la nova indústria del segle XXI”. L’empresa no ha anunciat cap més lloc de treball amb la posada en marxa d’aquesta infraestructura, i tampoc ha indicat quina inversió ha suposat l’obra. 0 abocaments l’any 2025 L’empresa ha assegurat que deixarà d’abocar runam l’any 2025, quan es posi en marxa el col•lector de salmorres. Una canonada que permetrà transportar la sal, prèviament diluïda amb aigua depurada del riu, fins al mar. En un comunicat, CCOO insta ICL a continuar desenvolupant el Pla Phoenix per garantir el futur de la mineria al Bages, i recorda que encara hi ha pendents diversos elements, com el col•lector de salmorres, per poder assolir “una mineria sostenible”.