Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Iceta reivindica la declaració de Granada com el “fons d’armari per quan es donin les condicions per avançar”

ACN Barcelona.-El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reivindicat la declaració de Granada, “vigent des del punt de vista territorial”, com el seu “fons d’armari per quan es donin […]

Avatar
Agències 11/12/2020

ACN Barcelona.-El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reivindicat la declaració de Granada, “vigent des del punt de vista territorial”, com el seu “fons d’armari per quan es donin les condicions polítiques per avançar” en la reforma constitucional. En la clausura de la V Convenció Federalista, Iceta ha assenyalat que “l’acord ha de ser suficientment ampli per no posar en risc el que s’avanci”. D’altra banda, ha animat la societat catalana a “aprofitar l’oportunitat del govern progressista a Espanya per resoldre els problemes que s’han anat enquistant en el temps i també per abordar el finançament de les comunitats autònomes”. Ha destacat que l’executiu de Pedro Sánchez és “respectuós amb la diversitat i disposat al diàleg i al pacte”.

Iceta ha lamentat que la Constitució Espanyola “no ha tingut la sort d’anar-se adaptant amb la normalitat que ho hauria de fer”. Ha dit que el procediment per a renovar-la és “molt rígid” i que això obliga a grans consensos; però que això obstaculitza posar en marxa els processos de reforma. “L’acord ha de ser suficientment ampli per no posar en risc el que avancem”, ha expressat el líder dels socialistes catalans.Iceta ha dit que la declaració de Granada, aprovada pel PSC i pel PSOE el 2013, continua “plenament vigent”, més enllà que caldria “afegir altres coses, com enfortir drets o tocar coses sobre la successió a la monarquia”.D’altra banda, ha assenyalat que el federalisme és “la millor manera de reconèixer les diversitats”, però ha avisat que això “requereix voluntat i lleialtat”, dues qualitats que “per desgràcia” no hi són del tot entre els diversos nivells de govern, segons Iceta.El primer secretari del PSC també ha dit que el sentiment catalanista és “perfectament compatible” amb el sentiment de pertinença “a un estat democràtic i en evolució cap al federalisme”. Ha carregat que l’independentisme “no creu en això” i que els darrers anys ha aprofundit en una “divisió” a Catalunya “que no ha aportat res i ha estat perjudicial pels interessos dels catalans”.En al·lusió a l’expresident de la Generalitat Quim Torra, que va dir que l’autonomia era un obstacle per la independència, Iceta ha dit que l’autonomia és “la palanca pel progrés i el benestar”. I ha apostat per “un nou temps polític que canviï les prioritats equivocades i encerti amb les solucions”.