Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Iceta: “ERC és una formació acomplexada davant de Junts i Puigdemont”

ACN Barcelona.-El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha contestat a les crítiques d’ERC i a la negativa dels republicans a cap tipus d’acord després de les eleccions del 14-F. […]

Avatar
Agències 05/12/2020

ACN Barcelona.-El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha contestat a les crítiques d’ERC i a la negativa dels republicans a cap tipus d’acord després de les eleccions del 14-F. “ERC és una formació acomplexada davant de Junts i Puigdemont”, ha etzibat Iceta aquest dissabte al programa ‘Converses’ de Cope Catalunya. “Té una espècie de pànic que l’acusin de voler fer un tripartit i es passarà la campanya a lo Sergi Sabrià, negant sempre i cada cop amb més vehemència aquesta possibilitat”, ha continuat el primer secretari del PSC. En paral·lel, Iceta considera que Catalunya ha de recuperar “10 anys perduts” de govern independentista. “Teníem por que Madrid ens avancés, ja ho ha fet, i ara ho pot fer València”, ha alertat el primer secretari del PSC.

“En aquesta dècada de procés, Catalunya no ha guanyat res perquè tenim una societat dividida i una economia més dèbil”, ha reflexionat en veu alta Iceta, que aposta per un canvi de tipus de Govern i de president. “Crec que seria útil que l’independentisme passés a l’oposició”, ha apuntat el líder del PSC, que no ha volgut mostrar les cartes de quins possibles pactes postelectorals podria haver-hi a Catalunya després de les eleccions del 14 de febrer. “Si guanyo les eleccions oferiré a tots els partits la possibilitat de col·laborar, amb pactes transparents, sense blocs ni exclusions”, ha afirmat Iceta, que ha enumerat les seves prioritats. “Lluitar contra la pandèmia, recuperar l’economia, la reconstrucció social i avançar en l’autogovern i el finançament autonòmic”, ha manifestat el primer secretari del PSC, que entrant més en el detall ha avançat que li agradaria recobrar la figura del conseller en cap a Catalunya. “Perquè gestioni el dia a dia del país, per tal que la figura del president de la Generalitat sigui més institucional i es dediqui a potenciar les relacions amb Madrid, Brussel·les i teixint complicitats dins de Catalunya”, ha remarcat Iceta, que també s’ha mostrat partidari d’un Govern de coalició o amb independents “ja que no tots els membres de l’executiu han de ser d’un mateix partit”. “No hi ha marge per abaixar impostos a Catalunya””Catalunya necessita un bon comercial que torni a promocionar-nos a Madrid, Brussel·les, València o Vigo. I així deixem de ser l’aneguet lleig, i que se’ns vegi com un soci lleial i cooperador”, ha puntualitzat el primer secretari del PSC. Sobre la possibilitat de rebaixar impostos si arribés a la Generalitat, Iceta ho ha descartat a curt termini. “No hi veig cap marge. Tot i que crec que Catalunya ha creat massa figures impositives, algunes de dubtosa seguretat jurídica”, ha manifestat el líder del PSC, que ha posat el focus del problema sobre “la gent que no paga taxes i les empreses que obtenen grans beneficis a Espanya i tributen a Irlanda”. Preguntat sobre la Llei Celaá, Iceta ha defensat la nova Llei d’Educació i ha recordat que “naixerà amb més consens que l’anterior Llei Wert, que només va comptar amb els vots del PP”. Finalment, i pel que fa a la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el primer secretari del PSC ha reiterat que “si una institució ha caducat el seu mandat, les seves funcions haurien ser limitades”.