Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Hinojosa de Sarrià de Ter cobreix les basses de la depuradora i subratlla que les pudors es reduiran abans de l’estiu

ACN Sarrià de Ter.-La paperera Hinojosa de Sarrià de Ter (Gironès) avança amb el pla per reduir les pudors de la fàbrica. Segons subratlla la companyia, ja s’han fet “bona […]

Avatar
Agències 13/03/2020

ACN Sarrià de Ter.-La paperera Hinojosa de Sarrià de Ter (Gironès) avança amb el pla per reduir les pudors de la fàbrica. Segons subratlla la companyia, ja s’han fet “bona part de les millores previstes”, que es focalitzen a la zona de la depuradora. D’ençà del novembre, quan es va engegar una nova fase del Pla de Gestió d’Olors (PGO), Hinojosa ha tapat tres de les quatre basses -o tancs- de la depuradora i aquest mes de març es tancarà l’última. En paral·lel, s’ha començat a instal·lar un nou sistema estanc de descàrrega dels fangs, que també generen pudors. La companyia subratlla que l’objectiu és “minimitzar” les emissions abans de l’estiu, i que quedin restringides al perímetre de la fàbrica. En total, hi inverteix prop de 2 milions d’euros (MEUR).

Ara fa tres mesos i mig, Hinojosa va engegar un nou paquet d’actuacions per reduir la fortor que desprèn la factoria. S’emmarcaven dins una nova fase –la segona- del PGO que va redactar l’empresa, amb l’objectiu de complir allò que fixa l’ordenança municipal de Sarrià de Ter (que estableix el límit en 3 unitats d’olor per metre cúbic).La paperera compleix el calendari previst, amb l’objectiu de reduir de manera significativa les pudors abans de l’estiu. Les actuacions se centren a la zona de la depuradora, principal focus de les males olors. Aquí, ja s’han cobert tres de les quatre basses que té la instal·lació. I aquest març, començaran les obres per tancar l’últim tanc. Fa pocs dies Hinojosa també ha començat a instal·lar un nou sistema estanc de descàrrega de fangs. “És a dir, dels sòlids que se separen de l’aigua durant la depuració, que una empresa de la zona reutilitza per fabricar compost”, subratlla la companyia en un comunicat.Filtres de carboni actiuEn paral·lel, i com ja va anunciar, la companyia paperera instal·larà abans de l’estiu filtres de carboni actiu per depurar l’aire a la zona de la depuradora. És una mesura provisional abans no s’hi instal·li el sistema definitiu (una mena de torres conegudes com a Scrubber). Aquesta obra es farà, això sí, després de l’estiu.L’objectiu del PGO, que té com a horitzó el desembre del 2020, és restringir les pudors tan sols al perímetre de la fàbrica. I que això ja sigui una realitat a partir del mes de setembre. Hinojosa subratlla que, d’ençà que al novembre va presentar la segona fase del pla a l’Ajuntament de Sarrià i a la Generalitat, “s’han mantingut diverses trobades” amb el consistori “per explicar tots els detalls i terminis d’execució del PGO”. Entre aquestes, una trobada –amb visita a les instal·lacions de la fàbrica inclosa- tant amb l’alcalde Narcís Fajula com amb altres regidors, que es va fer a finals de gener.Quinze dies més tard, però, l’Ajuntament va presentar al·legacions a la renovació de l’autorització ambiental a Hinojosa, que va donar la Generalitat. La intenció és que el Govern obligui l’empresa a complir rigorosament la normativa, i evitar que les pudors s’intensifiquin (sobretot, quan arribin les calorades).La planta d’Hinojosa de Sarrià de Ter té més de 40 treballadors en plantilla, a més de generar també uns 210 llocs de treball indirectes. L’empresa fabrica unes 100.000 tones anuals de paper a partir de paper i cartró reciclat (en bona part, procedent d’envasos recuperats de la zona). Aquest paper, després, s’envia a d’altres plantes del grup perquè el converteixin en embalatges (com ara caixes).