Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Hernández de Cos proposa mantenir una política fiscal expansiva per evitar un dany permanent en l’economia

ACN Madrid.-El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha proposat mantenir una política fiscal expansiva i molt activa per evitar un dany permanent en l’economia. “Les notícies positives […]

Avatar
Agències 04/01/2021

ACN Madrid.-El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha proposat mantenir una política fiscal expansiva i molt activa per evitar un dany permanent en l’economia. “Les notícies positives relacionades amb la vacuna són crucials, però sabem que trigarà algun temps a traduir-se en resultats econòmics. Per tant, és important que la política fiscal continuï sent un gran suport”, ha manifestat en una entrevista amb ‘Central Banking’. Hernández de Cos ha proposat al govern espanyol començar a preparar-se pel procés de consolidació “necessari” per reduir el deute i el dèficit públic i “flexibilitat” en el mercat de treball perquè les empreses amb una reducció de la demanda puguin adaptar-se a la nova situació.

El governador ha explicat que la crisi del coronavirus ha tingut un efecte “molt profund” en l’economia espanyola, a causa d’una estructura productiva “esbiaixada” cap als sectors més afectats per la crisi. Hernández de Cos també ha atribuït l’elevat impacte de la pandèmia a altres aspectes “estructurals”, com l’elevat nombre de treballadors temporals o el gran percentatge de petites i mitjanes empreses, més “fràgils” davant les crisis. En aquest context, el governador ha defensat una política expansiva per evitar un dany permanent en l’economia. Hernández de Cos ha assegurat que aquesta aposta és “absolutament compatible” amb reconèixer que una de les principals conseqüències negatives serà l’augment del deute públic. “La meva proposta en el Congrés dels Diputats ha estat, primer, que reconeguem el problema. En segon lloc, que comencem a preparar-nos per al procés de consolidació que serà necessari per estabilitzar i reduir el deute i el dèficit públic fins i tot si, com he argumentat, no és el moment adequat per iniciar-lo. I això ha d’anar acompanyat de la implementació de les reformes estructurals que sabem que són necessàries”, ha manifestat.Així mateix, Hernández de Cos ha proposat que les polítiques d’ocupació permetin que el mercat laboral funcioni de manera flexible perquè les empreses que pateixen una reducció permanent de la demanda puguin adaptar-se a la nova situació. En aquest sentit, el governador ha assegurat que els fons europeus són “crucials” i tenen la capacitat de “marcar la diferència”. Hernández de Cos ha destacat la importància dels fons Next Generation EU, tant per la seva magnitud, com per la distribució d’aquests entre transferències directes i instruments de deute. Tot i això, ha assegurat que els fons no solucionen la falta de mecanismes macroeconòmics permanents d’estabilització i ha afirmat que és “absolutament crucial” que els fons europeus siguin l’origen d’una major capacitat per estabilitzar l’encomia en el futur. El governador, que també és membre del Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), ha assegurat que és “clau” mantenir condicions de finançament favorables. “Volem donar un senyal d’eficiència [amb l’ampliació en 500.000 milions d’euros del volum del programa de compra d’actius contra els efectes de la pandèmia (PEPP)]. Si som capaços de mantenir les condicions de finançament favorables sense fer servir la dotació completa, ho farem”, ha sostingut. Tot i això, ha assegurat que, en cas que sigui necessari fer-la servir tota o, fins i tot, augmentar-la, el BCE també estarà disposat a fer-ho.