Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Gustau Muñoz (assaig), Iban Llop (poesia) i Víctor Labrado (narrativa), premis de la Crítica dels Escriptors Valencians

ACN Barcelona.-Gustau Muñoz en la categoria d’assaig per ‘Corrents de fons’ (Lletra impresa), Iban L. Llop en poesia per ‘Serps i paisatges’ (Bromera) i Víctor Labrado en narrativa per ‘Veus, […]

Avatar
Agències 29/04/2021

ACN Barcelona.-Gustau Muñoz en la categoria d’assaig per ‘Corrents de fons’ (Lletra impresa), Iban L. Llop en poesia per ‘Serps i paisatges’ (Bromera) i Víctor Labrado en narrativa per ‘Veus, la mar’ (Edicions 62), han estat guardonats als Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians 2020. Juli Disla, Patrícia Pardo, Xavier Puchades i Begoña Tena han rebut el premi de teatre per ‘Els nostres’, mentre que M. Jesús Bolta per ‘El cel és blau’ (Tàndem) i Pasqual Alapont per ‘L’ombra del pare’ (Bromera), han rebut els guardons infantil i juvenil. L’Associació d’Escriptors en llengua Catalana (AELC) també ha atorgat el Premi de difusió de la literatura catalana al Casal Popular Tió Cuc d’Alacant i ha homenatjat la trajectòria del poeta Miquel De Renzi.

L’AELC ha fet públic aquest dijous el veredicte de la trentena edició dels guardons, que reconeixen les millors obres d’autors valencians publicades en llengua catalana durant el 2019. L’anunci va quedar posposat per les dificultats generades per la crisi de la covid-19. S’ha previst un acte de lliurament a València per a la primera quinzena de desembre.Pel que fa a la modalitat d’assaig, el jurat considera que Muñoz fa una “gran contribució al pensament” al voltant de qüestions “històriques valencianes”, sobre l’obra d’autors “crucials” i sobre figures del valencianisme cultural.En el cas del premi de poesia es considera que l’obra de Llop és “continguda i sostinguda, tant en el fons com en la forma”, i que tracta “la senzillesa i la concreció de les coses amb intenció d’universalitzar-les”.Sobre l’obra premiada en narrativa, es considera que Labrado fa un treball “extraordinari” de recuperació del llenguatge dels pescadors de la costa sud del País Valencià. També es destaca que construeix i dota de condició literària “amb una notable economia de mitjans” tant aquest lèxic com les vivències del col·lectiu en un relat “de gran valor literari”.En l’àmbit de la categoria de teatre, ‘Els nostres’ es distingeix per la “pertinència” de la temàtica social que proposa a l’entorn de la crisi migratòria en la Mediterrània, “motiu de reflexió actual i necessari que interpel·la Europa, els seus governants i els seus ciutadans”.Finalment, de les obres premiades en les categories infantil i juvenil se’n destaca que “tracten el creixement personal i l’acceptació de la realitat”.