Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Guillamon publica una nova versió de ‘Joan Perucho i la literatura fantàstica’ 31 anys després de la seva publicació

ACN Barcelona.-L’assaig ‘Joan Perucho i la literatura fantàstica’ de Julià Guillamon va veure la llum l’any 1989 i tenia com a centre ‘Les històries naturals’, la novel·la de vampirs que […]

Avatar
Agències 29/01/2020

ACN Barcelona.-L’assaig ‘Joan Perucho i la literatura fantàstica’ de Julià Guillamon va veure la llum l’any 1989 i tenia com a centre ‘Les històries naturals’, la novel·la de vampirs que Joan Perucho va publicar el 1960 i que s’ha traduït a una desena de llengües. Ara, 31 anys després i coincidint amb la celebració dels cent anys del naixement de Perucho (Barcelona 1920-2003), Guillamon presenta una nova versió del llibre, publicada per Empúries, que ha reescrit i ampliat. “En el seu moment, era un llibre de crítica literària que estava bé i me’l miro ara el veig com un llibre valent, no és una obra d’estudi arronsat, sinó que és valent”, ha explicat l’autor.

Quan es va posar en marxa l’Any Perucho, Guillamon es va plantejar publicar de nou el llibre que va escriure quan tenia 22 anys. Quan va tenir el vistiplau de l’editorial, se’l va rellegir de nou i se’n va adonar que estava “molt malament de llengua. Jo era un nen quan el vaig escriure i entre el llenguatge acadèmic i no saber-ne, era tot molt seriós i tibat. Em va semblar que valia la pena tornar-lo a escriure”. En aquesta nova versió publicada per Empúries, ha indicat, ho “ha canviat tot de nou” pel que fa la llengua. “No hi ha cap frase igual i he afegit alguna cosa que ara sé de Perucho i que en el seu moment no ho sabia”. Guillamon explica que ‘Joan Perucho i la literatura fantàstica’ era un llibre “bastant valent” perquè “va agafar ‘Les històries naturals’ i el Perucho des de tres punts de vista diferents”. L’autor estructura el llibre des de tres punts de vista: la història cultural, la literatura comparada i sobre “com s’ha tractat el vampirisme en la literatura i el cinema”, i la narratologia. L’autor ha destacat que ‘Les històries naturals’ és una “paròdia d’una novel·la de vampirs”. Guillamon assegura que el va motivar tirar endavant el llibre la seva “fascinació per la filologia, així com les possibilitats que obren la filologia, que porten cap a la literatura comparada, dels textos i del context. Va ser una època molt estimulant”. “Un escriptor que ha guanyat amb el temps”Joan Perucho “ha embellit perfectament” i l’obra ‘Les històries naturals’ “està estupenda, fa molta gràcia i és divertida”, ha assegurat. Guillamon ha celebrat que “ara té més lectors” que quan el va conèixer. En aquell moment, se’l deixava de banda, ha dit, perquè “ell no havia sigut obertament antifranquista, era jutge, molt poruc i conservador. Quan tot el sector cultural es va polititzar molt, el Perucho no hi era i, en canvi, ara, molta gent adora Perucho. És el cas d’un escriptor que ha guanyat amb el temps”.