Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

Grups ecologistes apel·len al “civisme” durant la revetlla per preservar espècies protegides del litoral català

ACN Barcelona.-El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans i Ecologistes de Catalunya han apel·lat al “civisme” durant la revetlla de Sant Joan per preservar espècies protegides del litoral català. […]

Agències 21/06/2021

ACN Barcelona.-El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans i Ecologistes de Catalunya han apel·lat al “civisme” durant la revetlla de Sant Joan per preservar espècies protegides del litoral català. Ambdues entitats assenyalen, en aquest sentit, que petards, deixalles, música i concentracions de persones a les platges en determinats punts de la costa suposen una “amenaça” per a espècies en perill d’extinció i vulnerables. Per això demanen a la ciutadania un comportament correcte per tenir “el mínim impacte sobre el medi possible”. Les entitats ecologistes subratllen que durant l’estiu les platges catalanes acullen dues espècies “extremadament vulnerables a les pertorbacions humanes”, com són el corriol camanegre i la tortuga babaua.

El corriol camanegre és un petit ocell que nidifica a la sorra de la platja. Aquesta espècie està catalogada com a espècie vulnerable, ja que per nidificar i criar necessita tranquil·litat. Les oenagés afirmen, però, que les “molèsties humanes” i les d’alguns animals com ara gats, gossos o garses dificulten “extremadament” la supervivència d’aquest ocell, que sovint abandona els nius o bé mor als pocs dies de néixer.La tortuga babaua, de la seva banda, nidifica cada vegada més sovint a les costes catalanes i, per tant, “podria veure’s afectada” per la revetlla. Les dues entitats relaten, en aquest sentit, que la matinada del 17 de juny un exemplar d’aquesta espècie va apropar-se a dues platges de Salou per fer el niu, però va fer mitja volta en trobar-se amb unes persones que es van apropar per filmar-la.La tortuga va fer el niu l’endemà a Calafell, però les dues entitats posen el fet com a exemple del que pot passar la nit del 23 de juny, i en aquest sentit subratllen que és “vital” per a aquest niu concret que durant la nit de Sant Joan sigui respectat.Finalment, les dues associacions ecologistes demanen als usuaris de les platges durant la revetlla que no llencin deixalles per evitar que acabin al mar i embrutin els hàbitats d’espècies vulnerables com aquestes.