Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Grossman dona veu a una jueva casada amb un oficial serbi que va sobreviure a l’Holocaust a ‘La vida juga amb mi’

ACN Barcelona.-L’escriptor David Grossman revela a ‘La vida juga amb mi’ (Edicions 62) l’experiència d’Eva Panic, una dona jueva casada amb un oficial serbi que va sobreviure a l’Holocaust. La […]

Avatar
Agències 28/01/2021

ACN Barcelona.-L’escriptor David Grossman revela a ‘La vida juga amb mi’ (Edicions 62) l’experiència d’Eva Panic, una dona jueva casada amb un oficial serbi que va sobreviure a l’Holocaust. La novel·la, basada en una història real, representa un viatge al passat a una illa de la costa de Croàcia, on Panic va estar reclosa durant gairebé quatre anys per haver-se negat a trair l’honor del seu marit. “És un repte per mi escriure des del punt de vista d’una dona”, ha confessat Grossman. En aquesta línia, el llibre està narrat majoritàriament per la Guili, la neta de Vera (el personatge inspirat en Panic), que s’interessa per la història de la seva àvia quan aquesta compleix noranta anys.

Grossman ha revelat que la història li va arribar arran d’una trucada de la mateixa Eva Panic, qui li va explicar personalment tot el que li havia succeït. “Era una història de vida molt inusual i extrema”, ha dit l’autor. “Era una combinació de personalitats, quan parlava de política criticava el govern, era com una lleona, però també era empàtica i aquestes contradiccions em van atraure”, ha dit l’escriptor. Per aquest motiu l’escriptor va decidir fer-ne una novel·la, que exposa com Panic, per ser lleial a l’honor del seu marit, va ser deportada a un gulag després de la Segona Guerra Mundial, havent de renunciar així a conviure amb la seva filla. “Em va captivar aquest dilema, què la va portar a escollir això?”, ha apuntat l’autor. “Ella estava convençuda que el que va fer era el correcte”, ha revelat. En aquest sentit, el llibre dona veu a la Vera, la seva filla Nina i la néta, Guili, de 39 anys, les tres generacions que estan marcades per la història. “La Vera és més lleial a una idea que a la seva filla i el llibre exposa això”, ha dit Grossman.Amb tot, la novel·la mostra el poder dels secrets, les creences i les ideologies durant el conflicte de Iugoslàvia. Panic va morir el 2015, però abans havia donat el consentiment a Grossman per difondre la seva història. De fet, Grossman ha explicat que va arribar a conèixer personalment a Panic amb la seva filla, i ha assegurat que això és el que ha après escrivint el llibre. “El llibre mostra tres llenguatges, tres edats i tres personalitats”, ha dit l’escriptor. ‘La vida juga amb mi’ s’havia de publicar al març, però la pandèmia ho va endarrerir. En aquesta línia, Grossman ha lamentat no poder-ne fer una presentació presencial.