Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Greenpeace i l’ONG ADDA recullen mostres per controlar la contaminació de l’aigua per nitrats

ACN Barcelona.-L’ONG de defensa dels animals i la natura ADDA recollirà mostres a Catalunya de l’entorn d’instal·lacions industrials de ramaderia intensiva en el marc d’un projecte impulsat per Greenpeace i […]

Avatar
Agències 16/04/2021

ACN Barcelona.-L’ONG de defensa dels animals i la natura ADDA recollirà mostres a Catalunya de l’entorn d’instal·lacions industrials de ramaderia intensiva en el marc d’un projecte impulsat per Greenpeace i que porta per nom ‘Sense Aigua no hi ha pobles, l’aigua neta és un dret’. El projecte vol crear una xarxa de vigilància ciutadana a l’estat espanyol. Els impulsors del projecte expliquen que la manca d’estacions públiques de mostreig a l’Estat (4.157) fa “imprescindible un monitoreig més adequat en aquells punts afectats per la proximitat de granges de ramaderia intensiva”. Els mostrejos, en diverses comunitats autònomes, es faran quatre vegades -el maig, juliol, setembre i novembre- per evitar errors i observar possibles variacions estacionals.

Greenpeace recopilarà les dades i elaborarà un informe que preveu difondre el 22 de març del 2022, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua. Els responsables del projecte indiquen que el 33,8% de la superfície de Catalunya està declarada zona vulnerable a la contaminació per nitrats d’origen agrícola, amb 422 municipis afectats. La proliferació de granges industrials és l’origen principal d’aquesta situació per l’alt contingut de nitrogen dels purins, assenyalen. A Catalunya, l’Agència Catalana de l’Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre són les úniques autoritats encarregades de l’anàlisi de la qualitat de les aigües subterrànies i superficials.