Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

Greenpeace i Ipcena denuncien l’excés de macro granges amb una acció en una explotació de l’Urgell

|

- Publicitat -

ACN Els Omells de na Gaia – Greenpeace i l’entitat ecologista Ipcena han denunciat aquest divendres l’excés de macro granges amb una acció que s’ha dut a terme en una explotació situada als Omells de na Gaia (Urgell) però que limita amb el terme de l’Espluga Calba (Garrigues). Els ecologistes han plantat estaques amb cartells de denuncia en un dels accessos a la instal·lació que acull més de 3.300 porcs. El portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez, ha explicat que aquest projecte ja va ser denunciat i tot i així va aconseguir els permisos per tirar endavant i obrir finalment aquest any. La granja estaria situada en zona inundable a la vall del Rinet i en cas de rubinada, el primer que s’emportaria l’aigua seria la bassa de purins.

Marian Martos, de Greenpeace Lleida, ha explicat que l’acció que han dut a terme s’emmarca en una campanya en contra de les macro granges de porcs que s’està fent arreu de l’estat espanyol durant aquest cap de setmana. L’ONG creu que cal canviar “el model de consum” actual de carn per un altre de més sostenible. En aquest sentit, Martos ha assenyalat que s’ha escollit la granja dels Omells de Na Gaia perquè està ubicada en una zona inundable i en cas d’inundació, el primer que s’emportaria l’aigua seria la bassa de purins.

Publicitat

De la seva banda, Joan Vázquez ha assegurat que les majors emissions d’amoníac, que és un gas d’efecte hivernacle, tenen lloc a les comarques de Ponent i Osca. Això és degut a la gran quantitat de granges de porcí que hi ha a la zona. A banda d’estar situada en una zona inundable, segons Vázquez la granja suposa un risc “increïble” per l’impacte paisatgístic i la contaminació que podria ocasionar als aqüífers. Pel líder d’Ipcena, és una “vergonya” que encara es facin granges d’aquestes característiques quan a Europa s’estan limitant.

Una plataforma que es va posicionar contra el projecte d’aquesta instal·lació al 2016 ja va al·legar i durant aquests anys s’ha continuat el procés que actualment està en via judicial. De fet, el judici s’havia de celebrar l’any passat però a finals d’any van arribar tots els permisos i la granja va poder obrir. El judici està previst que se celebri al 2024 i per Vázquez això és lamentable perquè “la justícia arriba tard”. Això no obstant, ha remarcat que estan preparats per defensar el cas i veure com s’acabarà desmuntant la granja.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió