Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Gran part dels països de la UE no posaran la vacuna d’AstraZeneca a la gent gran per “manca de dades” sobre l’eficàcia

ACN Brussel·les.-Una gran part de països de la Unió Europea no posaran la vacuna d’Oxford- AstraZeneca a la gent gran per la “manca de dades” sobre l’eficàcia del vaccí en […]

Avatar
Agències 03/02/2021

ACN Brussel·les.-Una gran part de països de la Unió Europea no posaran la vacuna d’Oxford- AstraZeneca a la gent gran per la “manca de dades” sobre l’eficàcia del vaccí en els majors de 65 anys. Els comitès científics de França, Alemanya, Polònia, Itàlia, Àustria, Suècia, Països Baixos i Bèlgica recomanen administrar el fàrmac a les persones d’entre 18 i 55 anys, mentre que desaconsellen posar-la als majors de 65 anys. Espanya encara ho ha de decidir. L’Agència Europea del Medicament reconeix que no hi ha encara “resultats suficients” dels assajos sobre els majors de 55 anys, però avala aquest vaccí a tots els grups d’edat perquè creu que serà igualment eficaç. No obstant això, suggeria utilitzar altres opcions si estaven disponibles.

“L’Agència Europea del Medicament ha aprovat l’ús de la vacuna en totes les edats i a tots els països d’Europa. El regulador MHRA (del Regne Unit) l’ha aprovat per totes les edats i 25 reguladors d’altres parts del món també”, ha dit aquest dimecres el director del grup de la vacuna d’Oxford, Andrew Pollard a la premsa internacional. Així i tot, la decisió final és de cada estat membre, ja que “tenen els seus propis comitès i han d’analitzar què és el millor per la seva població, òbviament depèn d’ells”, ha admès.El regulador d’Alemanya va ser el primer en desaconsellar l’ús de la vacuna als majors de 65 anys en considerar que no hi havia “suficients dades” sobre l’eficàcia del fàrmac. Ho va decidir el 28 de gener, el dia abans que l’EMA aprovés l’ús de la vacuna.A la decisió alemanya s’hi ha sumat Itàlia, que recomana reservar la vacuna per les persones d’entre 18 a 55 anys, i Àustria, que posa el límit als 65. A Polònia s’aconsella administrar el vaccí d’AstraZeneca a les persones d’entre 18 i 60 anys.Suècia i Bèlgica s’han fet ressò de les decisions dels reguladors dels altres estats membres i s’han acoblat a les recomanacions. En el cas de Suècia, es desaconsellen vacunar els majors de 65 anys, i Bèlgica estira més la corda encara més i reserva les vacunes pels menors de 55 anys.En canvi, el Regne Unit va autoritzar l’ús del vaccí el 30 de desembre i des del 4 de gener l’està administrant sense cap límit d’edat. No només això, sinó que seguint els consells del regulador britànic (MHRA), va allargar el termini entre la primera i la segona dosis per poder donar una protecció parcial al màxim de ciutadans, abans d’administrar la segona dosis.