Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Govern i CoNCA ultimen el cens d’oficis connexos per completar el mapa dels treballadors de la cultura

ACN Barcelona – El Govern i el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) ultimen l’anomenat cens d’oficis connexos de la cultura, complementari al Cens d’Artistes de Catalunya […]

Agències 30/03/2022

ACN Barcelona – El Govern i el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) ultimen l’anomenat cens d’oficis connexos de la cultura, complementari al Cens d’Artistes de Catalunya que es va obrir l’any 2021. El procés està molt avançat i es podria resoldre d’aquí a dos mesos, segons ha informat la vicepresidenta del CoNCA, Margarida Troguet, aquest dimecres al Parlament. La suma dels dos censos, l’artístic i el de les professions tècniques, permetrà tenir una cartografia complerta de tots els treballadors de la cultura, un element important de cara al desplegament legislatiu (en bona part estatal) lligat al reclamat Estatut de l’Artista. La presidenta de l’ens Vinyet Panyella, ha celebrat que es vagin superant etapes en aquest propòsit.

Segons han exposat des del CoNCA, la resolució per activar el cens de treballadors tècnics i auxiliars de la cultura ja està “consensuat” amb els serveis jurídics de la Generalitat i amb el sector, i està prou avançat com per preveure que en dos mesos es podrà activar. “Estem treballant en el formulari, quan el tinguem ho consensuarem amb protecció de dades”, ha detallat Margarida Troguet als diputats de la Comissió de Cultura reunida aquesta tarda al Parlament.

De la seva banda, Vinyet Panyella ha valorat positivament aquest avenç, tot i que ha assumit que l’aplicació de l’Estatut de l’Artista encara va per llarg i que no es tancarà abans de tancar aquesta legislatura. Panyella ha celebrat això sí el recent Reial Decret estatal que reconeix el “condicionant especial” (la intermitència) als treballadors de la Cultura, com un “primer pas” del futur Estatut de l’Artista. “No és tot el que el CoNCA demanava dins de les seves 36 propostes, però és un bon començament”, ha comentat.

En un altre ordre de coses, la presidenta del CoNCA ha traslladat als diputats que l’ens treballa en l’informe biennal sobre subvencions a la creació artística i el seu retorn social, un dels mandats que té encomanats l’ens. En aquest sentit, ha avançat que s’està elaborant una nova metodologia “que sigui vàlida” per tenir bons indicadors de retorn social, juntament amb el Departament de Cultura, que és qui les concedeix. “Tindrem el mètode aviat, i l’any vinent serem capaços d’oferir algunes primeres dades”, ha pronosticat. En tot cas, abans de l’estiu, s’ha compromès a presentar aquest “mètode” per fiscalitzar millor les subvencions públiques a la cultura.

D’altra banda, Panyella també ha expressat que el CoNCA voldria tenir un “paper més decisiu” en la formulació d’aquests ajuts a la creació artística, després que fa uns anys es va retirar a aquest ens públic la competència de concessió de part de les subvencions, per traspassar-les totes al Departament de Cultura.