Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Girona proposa fer pressupostos participatius almenys un cop per mandat i agrupar barris

|

- Publicitat -

ACN Girona – L’Ajuntament de Girona proposa un nou reglament de pressupostos participatius en què s’hagin de fer un mínim d’un cop per mandat, en comptes de fer-ho una vegada a l’any. També plantegen dividir la ciutat en unitats territorials, agrupant alguns barris mentre que fins ara cada barri tenia la seva votació. El reglament és un resultat de les propostes que s’han recollit en la revisió de la normativa. L’objectiu de la proposta és fer que els projectes tinguin més participació ciutadana entre entitats i veïns i que l’execució també sigui més senzilla. El govern local sotmetrà aquest reglament a votació el proper dilluns 12 de desembre en el plenari municipal.

Els pressupostos participatius de Girona ja tenen el rentat de cara a punt que havia promès el govern local. Després de diversos anys en procés de revisió per actualitzar el model que hi havia fins ara, els regidors de Junts i ERC han modificat la normativa per tal que el consistori organitzi les votacions de pressupostos almenys un cop per mandat i no de forma anual com es feia fins ara.

Publicitat

A més, el municipi es dividirà per unitats territorials i no per barris. Això vol dir que cada unitat comptarà amb diferents barris de Girona i l’objectiu és tenir entre vuit i nou sectors com a molt. Cada edició dels pressupostos es farà una divisió de la ciutat i també es concretarà la quantitat econòmica que s’hi destina. El reglament també estipula que cada edició dels pressupostos compti amb un calendari d’execució diferent i es podria canviar el funcionament de la votació.

Les propostes d’inversió que els veïns facin arribar hauran de fer referència als tres àmbits establerts en el nou reglament. Hi ha el de Ciutat verda, en què es busca fomentar la protecció d’espais naturals i verds, la promoció de l’eficiència energètica, la bona gestió de l’aigua o la reducció de la contaminació.

El segon àmbit és el de Ciutat viva, amb projectes relacionats amb el lleure, la cultura i l’esport. Per últim, hi haurà idees relacionades amb la Ciutat Transformadora. S’hi podran plantejar propostes per millorar o crear infraestructures per a l’espai públic o aplicar noves tecnologies.

Per altra banda, les propostes que es presentin es traslladaran i concretaran en tallers presencials de debat ciutadà oberts a tothom. D’aquesta manera, les idees que es portin a valoració tècnica i econòmica seran en base a una deliberació conjunta. De cada taller en podran sortir dos tallers com a molt que passaran a la següent fase.

Les votacions també rebran modificacions. La més significativa és que totes les persones majors de 16 anys i empadronades a Girona podran participar-hi, mentre que fins ara calia ser major de 18 anys.

El regidor de Participació de Girona, Martí Terés, ha assegurat que la normativa vol “resoldre problemàtiques i carències identificades” en el procés de diagnosi. Les conclusions d’aquest procés implicaven que es fessin propostes conjuntes en “nombre més reduït i competitiu” amb espais oberts de debat perquè es puguin treballar millor les propostes. Per la seva banda, la regidora de Ciutadania, Maria Àngels Cedacers, ha plantejat aquesta eina com “una oportunitat” per fer “debats amb visió de barri i de ciutat”.

La proposta de reglament es portarà al ple del dilluns 12 de desembre amb l’objectiu d’aprovar-lo de forma inicial.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió