Dissabte, 20 d'agost de 2022 - Edició 1486
La República

Girona invertirà 1,93 MEUR per substituir gairebé 3.000 fanals i lluminàries de la ciutat amb tecnologia LED

ACN Girona – Girona invertirà 1,93 milions d’euros (MEUR) per substituir gairebé 3.000 fanals i lluminàries de la ciutat amb tecnologia LED. L’Ajuntament ha tret a licitació tot aquest paquet, […]

Agències 06/07/2022

ACN Girona – Girona invertirà 1,93 milions d’euros (MEUR) per substituir gairebé 3.000 fanals i lluminàries de la ciutat amb tecnologia LED. L’Ajuntament ha tret a licitació tot aquest paquet, i un cop s’adjudiqui el contracte, es preveu que les obres per reposar les lluminàries durin uns set mesos. Abastaran gairebé tots els barris de la ciutat i, d’entrada, es prioritzarà substituir aquells fanals més antics, que consumeixen més potència o que són més cars de mantenir. “Segurament, és l’actuació més potent que ha fet l’Ajuntament per millorar la il·luminació de la ciutat”, diu el regidor d’Urbanisme i Activitats, Lluís Martí. L’última renovació de lluminàries va fer-se al 2019, quan se’n van substituir gairebé 700 a diferents zones de la ciutat.

L’Ajuntament de Girona ha licitat un nou contracte per incorporar la tecnologia LED a 2.773 lluminàries de la xarxa pública exterior de la ciutat. En total, abasta fins a 59 actuacions a diferents barris de Girona. En concret, allà on es reposaran fanals i altres elements lumínics serà a l’Eixample, el Carme-Vista Alegre, el Barri Vell, Montilivi, Palau, Sant Narcís, el Mas Xirgu, Pont Major, Pedret, Fontajau, Germans Sàbat, Can Gibert del Pla, Santa Eugènia, la Creueta, l’Avellaneda i Sant Daniel.

El pressupost base de licitació de tot aquest paquet d’actuacions és de 1.937.082,15 euros (IVA inclòs). Segons subratlla l’Ajuntament, la tecnologia LED permetrà “millorar l’eficiència energètica, reduir les emissions de CO2 i suposarà un estalvi important per a la ciutat, tant energètic com econòmic”.

A més, els punts LED permeten ajustar els nivells lumínics a les necessitats de cada carrer, plaça i espai. “Ofereixen una il·luminació més uniforme i focalitzada, fet que dona sensació de millor il·luminació i percepció de major seguretat”, concreta el consistori.

“Aquesta és, segurament, l’actuació més potent que ha fet l’Ajuntament de Girona per millorar la il·luminació de la ciutat, que ens permetrà fer un salt qualitatiu i quantitatiu molt important per modernitzar una part imprescindible per al bon manteniment de la via pública”, concreta el regidor d’Urbanisme i Activitats. “Una bona il·luminació millora la seguretat i dona vida als carrers; el canvi a LED ens permetrà també un augment de l’eficiència econòmica i ambiental, amb un estalvi energètic quant al consum molt considerable”, afegeix Lluís Martí.

<strong>21.790 punts de llum </strong>

La xarxa d’enllumenat públic exterior de Girona està formada per 21.790 punts de llum en 273 escomeses. Aquests darrers anys, totes les lluminàries que s’han anat instal·lant han estat amb tecnologia LED (ja fos per noves actuacions o substitució d’existents).

Fins a mitjans de l’any 2019, la xarxa d’enllumenat comptava amb 2.144 punts de llum amb lluminàries de tecnologia LED, xifra que representava un 9,95% dels punts de llum instal·lats. Amb les actuacions dels últims quatre anys, aquesta xifra pujarà fins als 7.626 llums LED i el percentatge augmentarà fins al 35% del total.

L’estalvi energètic que s’obtindrà amb aquesta actuació serà de 1.340 MWh/any. És un 66,06% de l’energia consumida actualment per aquestes lluminàries, cosa que representa un estalvi ambiental de 357,87 tones de CO2 anuals.